Hlavní obsah

Král České Sibiře se stal záminkou k rozpoutání komunistického teroru

Záhady Josefa Klímy: Konec nepolapitelného fantoma z České Sibiře, po kterém pásli komunisté.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportéři pořadu Záhady Josefa Klímy zrekonstruovali tragický příběh, na jehož konci byli čtyři mrtví. A na začátku mladý muž, který se z pohledu komunistů narodil do špatné rodiny.

Článek

František Slepička je zapomenutý král České Sibiře. Na jedné straně bojovník proti komunismu, který se dokázal skrývat a unikat bezpečnosti víc než čtyři roky. Na druhé straně se stal záminkou k rozpoutání komunistického teroru na nevinných lidech.

Slepičkovi chovali v Jankovské Lhotě hřebce a provozovali pohostinství. O obojí po nástupu komunistů přišli.

František pocítil trest za své rodiče jako voják základní služby. Zprvu vzorný vojín měl nastoupit k pohraniční stráži. Politruk mu ale oznámil, že má špatný původ a že „si ani neškrtne“.

František Slepička tak ukradl dva samopaly a dezertoval. Neutekl však za hranice, ale skrýval se na rodném Voticku. Víc než čtyři roky žil jako psanec. Zuřivá Státní bezpečnost na něj pořádala hony. Pokaždé z obklíčení unikl. Přepadal stranické funkcionáře a obíral je o motocykly, aby nemohli pracovat, o peníze, o potravinové lístky.

Při jednom z přepadení ovšem postřelil Václava Burdu z Kamberka. Muž v nemocnici o pár dní později zemřel. Státní bezpečnost zatkla a oběsila Slepičkova společníka. Jednoho sedláka utloukli vyšetřovatelé při výslechu, protože se nechtěl přiznat k pomoci Slepičkovi.

František Slepička nakonec prohrál. V květnu 1955 přepadl stranického funkcionáře v Dubnu u Příbrami. Ten však byl ozbrojen a při divoké přestřelce doplatil na to, že mu jako prvnímu došly náboje v zásobníku.

Jaký byl konec nepolapitelného fantoma a jak se Státní bezpečnost pomstila?

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Záhady Josefa Klímy ze 17. 3. 2019 (celý pořad): Jak komunisté rozpoutali teror kvůli králi České Sibiře, byznys s kradenými vozy a glosy Šimona Pánka a rapera Lipa.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované