Hlavní obsah

Král cloudů v ohrožení. Microsoft sebral Amazonu zakázku za čtvrt bilionu

Ilustrační fotografie.

Reklama

Tahanice o zakázku na budování cloudových služeb pro ministerstvo obrany Spojených států za stovky miliard korun má svého vítěze. Stal se jím Microsoft, který v reakci na víkendovou porážku konkurenčního Amazonu otevíral pondělní burzu s tříprocentním navýšením hodnoty svých akcií.

Článek

Podle agentury Bloomberg byl od začátku výběrového řízení letos v dubnu favoritem právě internetový obchod amerického miliardáře Jeffa Bezose. A to jednak kvůli jeho rozsahu převyšujícímu ostatní společnosti, ale i pro předešlou, obdobnou zakázku, kterou získal od CIA před více než pěti lety.

Boj o cloudový trůn

Z pohledu Microsoftu se tudíž jedná o velkou výhru. List The Wall Street Journal píše, že softwarová firma dostala spolu s kontraktem také sílu a kuráž ve svých snahách o sesazení Amazonu z trůnu na trhu s cloudovými službami.

Zatímco ale Bill Gates může slavit čerstvě nabytou zakázku v hodnotě 10 miliard dolarů, tedy v přepočtu asi za 230 miliard korun, jeho sok Jeff Bezos má stále ještě pár možností, jak rozhodnutí zvrátit.

Amazon může v první řadě zažádat ministerstvo obrany Spojených států o vysvětlení, proč kontrakt s platností na deset let udělilo konkurenčnímu Microsoftu. Na tento krok má i s dodatečnými otázkami přibližně týden. V případě nespokojenosti s odpověďmi se může americký internetový obchod do pěti dnů od jejich obdržení odvolat k vládnímu kontrolnímu úřadu GAO, který je obdobou českého NKÚ.

Další možností je stejný proces u federálního soudu. V poslední řadě pak stížnost u samotného ministerstva, kterou ale odborníci podle Reuters vidí jako nejméně pravděpodobnou.

K obraně se zřejmě schyluje

Divize Web Services firmy Amazon ve svém vyjádření uvedla, že je „výsledkem překvapená”.

Zdroj Reuters obeznámený s vnitřními záležitostmi miliardového byznysu dodal, že společnost možnosti odvolání zvažuje. Samotný Amazon nicméně žádný další komentář neposkytl.

O co se bojuje?

Jablkem sváru miliardářů a zakladatelů konkurenčních firem Bezose a Gatese je projekt označovaný jako JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure – Společná podniková obranná infrastruktura). Jde o systém, který má Pentagonu zpřístupnit cloudové služby pro ukládání dat, migraci výpočetní infrastruktury, ale také prostředky pro umělou inteligenci a strojové učení.

Pro Microsoft by podle analytika americké investiční banky Stifel Brada Rebacka zakázka znamenala zvýšení volného peněžního toku podniku o 6,9 miliardy korun. Jeho divize cloudových služeb Azure vykázala v prodejích za poslední čtvrtletí meziroční růst o 59 procent. Amazon Web Services proti tomu zvyšování zpomalil na 34,7 procenta.

Cloudový trh a vliv prezidenta Trumpa

O dominanci na poli cloudových technologií přitom obě firmy usilují vcelku intenzivně. S podílem na trhu o velikosti 31,5 procenta za předchozí kvartál vede Amazon. Microsoft rozdíl podle deníku The Wall Street Journal meziročně snížil o více než tři body na 18,1 procenta.

Cloudové služby Azure podle stejného listu vedou na evropském trhu poté, co Microsoft minulý týden rozšířil partnerství s německou internetovou firmou SAP. Amazon se podle Reuters bude pravděpodobně více soustředit na kontrakty se CIA, která chce svoji oporu v cloudu zvýšit a plánuje do zakoupení služeb technologických společností v příštím roce investovat desítky miliard dolarů.

Favorizování Amazonu od prvního kola výběrového řízení v dubnu poněkud zmírnilo v létě. Americký prezident Donald Trump v červenci vyjádřil pochybnosti nad tím, zdali je zakázka k vybudování systému JEDI vedena spravedlivě s tím, že dostává stížnosti na smlouvu Pentagonu s Amazonem a jeho zvýhodňování. Šéf Bílého domu přitom s Jeffem Bezosem příliš nevychází. Majitel společnosti je zároveň vlastníkem deníku The Washington Post, který Trumpa často podrobuje kritice.

Reklama

Doporučované