Hlavní obsah

Král oceli na odchodu z Česka. ArcelorMittal se chce zbavit ostravských hutí, aby mohl koupit italské

ArcelorMittal OstravaVideo: Lukáš Marek, Aleš Černý, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Ostravské hutní závody společnosti ArcelorMittal, které zaměstnávají přes sedm tisíc lidí, jsou na prodej. Zástupci mateřské společnosti - největšího světového výrobce oceli - to v pátek oznámili českým úřadům a odborům.

Článek

Seznamu záměry ocelářské skupiny potvrdily nezávisle na sobě dva zdroje z Ministerstva průmyslu a obchodu, kde se o situaci jednalo během pátku.

Podle informací Televize Seznam je důvodem loňská akvizice hutí Ilva v italském městě Taranto. Evropská komise, která na unijní úrovni supluje antimonopolní úřad, od konce loňského roku akvizici prověřovala s ohledem na dopad na trh.

V takových případech je běžné, že pro potřebu schvalování obchodu podmíní regulační orgán transakci tím, že se musí kupující firma zároveň jiné výroby v regionu zbavit, aby neměla příliš velký tržní podíl.

Podle informací Seznamu to tak bylo i v tomto případě. Konkrétně měli indičtí vlastnící ArcelorMittalu nejprve regulačnímu orgánu nabídnout dvě jiné varianty. Komise ale přijala až tu, ve které figuruje odprodej ostravských aktiv firmy.

„Skupina ArcelorMittal předložila Evropské komisi návrh kompenzačního balíčku, který, jak doufá, rozptýlí obavy týkající se ochrany hospodářské soutěže v souvislosti s její akvizicí italského podniku Ilva. Komise nyní kompenzační balíček podrobuje tržnímu testu. Skupina věří, že záležitost bude brzy uzavřena,” řekla Seznamu mluvčí ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá-Dvořáková s tím, že nebude obsah kompenzačního balíčku komentovat do doby, než se komise k záležitosti vyjádří.

Komentář odmítl i mluvčí Evropské komise Ricardo Cardoso s tím, že má instituce čas na zveřejnění finálního rozhodnutí do 23. května.

Transakce a její okolnosti se nelíbí šéfovi českých odborů Josefu Středulovi, který už byl také se situací seznámen. Vadí mu třeba to, že komise preferuje prodej ostravských aktiv nad jinými variantami. Průmysl na Ostravsku přitom zažívá nyní krizi jak kvůli útlumu těžby v OKD, tak kvůli problémům Vítkovic.

„Nepředpokládám, že to bude jednoduchý prodej. Jako odbory budeme vyžadovat aktivitu státu. Umím si představit i to, že by závody, coby jejich bývalý vlastník, opět převzal,” řekl pro Seznam Středula.

ArcelorMittal patří indické rodině Mittalů v čele s majoritním vlastníkem Lakšmí Mittalem. Skupina je největším producentem oceli na světě, někdejší ostravskou firmu Nová huť, a. s. převzali nynější majitelé v roce 2005.

Reklama

Doporučované