Hlavní obsah

Král pedofilů dostal devět let. Někteří rodiče o něm věděli, ale za peníze mlčeli, řekla soudkyně

„Není zneužití jako zneužití,“ hájil se před soudem obžalovaný.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Sám sebe nazval králem pedofilů. Vystupoval pod přezdívkou Plyšáček a v pražských školkách pořádal mnoho let taneční kroužky. Část dětí přímo během kroužků sexuálně zneužíval. Městský soud v Praze ho teď posla na devět let do vězení, zakázal mu práci s dětmi a uložil mu povinnou sexuologickou léčbu.

Článek

Čtyřicetiletý Petr Dostál podle výsledků policejního vyšetřování sexuálně zneužil nejméně jedenáct dívek mladších deseti let. Jednu z nich zneužíval opakovaně skoro dva roky a plánoval s ní společný život. Její matka o jeho kontaktech s dívkou věděla. Proto seděla vedle Dostála na lavici obžalovaných. Soud jí uložil 3 roky vězení s podmíněným odkladem na pět let.

Soudkyně v odůvodnění rozsudku upozorňuje, že o zneužívání dětí věděli někteří rodiče. Spokojili se však s tím, že jim dostal poskytl finanční odškodnění.

A když jedna ze školek zneužívání oznámila policii a poskytla dokonce videozáznam, policie věc odložila s tím, že se nic nestalo. Kdyby rodiče a úřady postupovali jinak, mohlo podle soudkyně zneužívání skončit mnohem dříve.

Ve skutečnosti mohl Dostál zneužít mnohem více dívek, než kolik případů uváděla obžaloba. Taneční kroužky vedl dvacet let. Státní zástupkyně odhaduje, že obětí mohlo být až čtyřicet. Starší případy ale bylo obtížné prokázat.

Dostál kromě kroužků pořádal také taneční tábory. I na nich dívky zneužíval. Policie našla v jeho počítači velké množství videí a fotografií, které s dívkami pořídil. Sám takto zdokumentoval i zneužívání dívek a pořídil tak proti sobě dostatek důkazů.

Policie Dostála zadržela loni na jaře, když na jeho podivné chování upozornila pracovnice restaurace v Lysé nad Labem. Tam byl Dostál s osmiletou dívkou, do které byl zamilovaný. Jeho chování k dívce bylo tak neobvyklé, že si ho pracovnice podniku natočila mobilem a zavolala policii. Následná domovní prohlídka a kontrola obsahu Dostálova počítače odhalila skutečný rozsah zneužívání dětí.

Petr Dostál byl velmi aktivní také v internetové komunitě pedofilů.

Přispíval do řady internetových diskusí, avšak jeho příspěvky byly příliš drsné i na jiné lidi stejného sexuálního zaměření. Proto si nakonec založil vlastní internetové stránky. Na nich byl aktivní až do svého zatčení a zůstaly tam po něm tisíce příspěvků.

Dostál se sice ke všem žalovaným skutkům před soudem přiznal, ale necítí vinu. Nicméně nepožadoval ani propuštění z vazby. „Určitě mě nechte ve vazbě. Kdybyste mě pustili, tak okamžitě unesu poškozenou a prchneme spolu do Belize, abychom tam mohli společně strávit zbytek života,“ řekl Dostál před soudem.

„Je mi nesmírně líto, čím ty holčičky procházejí,“ řekl ve své závěrečné řeči. Jenže problém nevidí ve svém jednání. Trauma podle něho zneužitým dívkám nezpůsobil on sám, ale způsobily ho policie a média.

Reklama

Související témata:

Doporučované