Hlavní obsah

Královna Alžběta II. se připravuje na odchod z trůnu, spekulují britská média

Britská média spekulují: Stane se z prince Charlese vládnoucí regent? (Video: Reuters/AP) Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Panovník může podle zákona o regentství přenechat vladařské povinnosti právoplatnému dědici trůnu i během svého života. O této možnosti v posledních dnech spekulují britská média.

Článek

Zdroje z Buckinghamského paláce naznačují, že královna Alžběta II. okruhu blízkých spolupracovníků sdělila plány pro svůj případný odchod z čela monarchie. Velké Británii vládne již dlouhých 65 let, letos v dubnu oslavila jednadevadesáté narozeniny.

Podle spekulací britského deníku Daily Mail a dalších médií královna plánuje ve věku 95 let opustit veřejný panovnický život a stáhnout se do ústraní. Pro takový krok by využila tzv. zákona o regentství, kterým by moc a povinnosti panovníka přešly na jejího nejstaršího syna, prince Charlese.

Charles by se tak stal zástupcem panovnice, nemohl by ale užívat titul „král”, a to až do smrti své matky a do následující oficiální korunovace.

Královna se podle britských médií chce ujistit, že pro svůj lid udělala vše správně. Je si vědoma svého vysokého věku, a až přijde čas, přeje si, aby bylo předání koruny bezproblémové.

Zákon o regentství ale nejprve musí odsouhlasit britský parlament. Podobně se tak stalo v roce 1810, kdy britský panovník Jiří III. trpěl vážnými duševními problémy. Komise pověřená parlamentem pak odsouhlasila přijetí zákona o regentství a z jeho syna Jiřího IV. udělala prince regenta - vládnoucího muže Velké Británie.

Královna Alžběta II. podle některých ostrovních médií uvažuje o důchodu podobně jako její manžel princ Philip, vévoda z Edinburghu. Ten začátkem srpna splnil své poslední vladařské povinnosti a ve svých šestadevadesáti letech se stáhl z veřejného života.

Nejslavnější výroky prince Philipa:

Reklama

Doporučované