Hlavní obsah
Online

Pravidlo tří dnů: co může v pondělí udělat vláda, když PES skokově stoupl

Foto: Iva Špačková, SZ Byznys

Restaurace jsou otevřené teprve od čtvrtka.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace doma i ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- ČESKO: Do nedělních 18:00 přibylo v Česku dalších 541 potvrzených případů covidu, to je zhruba o 160 míň než minulou neděli za stejnou dobu. Kvůli vysokému podílu pozitivních případů a zvýšení reprodukčního čísla nad jedna se skóre systému PES skokově zvýšilo na 64 bodů, což odpovídá přísnějšímu čtvrtému stupni pohotovosti.

- ČESKO: Ministr zdravotnictví Blatný řekl, že podstatným bodem pondělního jednání vlády bude otázka, jak reagovat na zhoršenou situaci. Vicepremiér Havlíček uvedl, že jsme jen krůček od znovuuzavření restaurací a obchodů.

- ČESKO: V pondělí se do škol vrací další skupina žáků a studentů, experti to označují za tikající bombu.

- SVĚT: Britská královna Alžběta II. se v příštích týdnech nechá očkovat proti covidu-19 vakcínou vyrobenou ve spolupráci americké farmaceutické společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech.

  • Údaje hygienické stanice pro hradecký kraj

    Podle dnešního sdělení Krajské hygienické stanice (KHS) v Hradci Králové mezi sobotním a dnešním dopolednem v hradeckém kraji stoupl počet potvrzených případů covidu-19 o 196 na 29 505. Den předtím činil nárůst 267 a před týdnem 146 těchto případů. Počet aktuálně nemocných se za 24 hodin snížil o 130 na 2239, což značí 0,4 procenta obyvatel. Před týdnem bylo aktivních případů v kraji 2668. Kvůli covidu zemřelo za 24 hodin pět lidí, od začátku epidemie 456. Od jara se vyléčilo 26 813 lidí, o 318 více, než bylo v sobotu dopoledne, vyplynulo z dnešního sdělení hradecké KHS. Údaje jsou k 09:00.

  • V souvislosti s mikulášskými oslavami kritizoval Hřiba i Babiš

    Blatný se dnes na Twitteru pozastavoval nad množstvím lidí, kteří se v sobotu účastnili mikulášských oslav, zřejmě na Staroměstském náměstí. Babiš se pak na svém facebookovém profilu podivoval nad prodejem svařeného vína a langošů na Staroměstském náměstí. Podle vládních opatření se potraviny a nápoje zakoupené na trzích nesmějí konzumovat na místě. Premiér také uvedl, že hlavní město nezareagovalo na uvolnění opatření navýšením kapacity hromadné dopravy a „lidé jsou v tramvajích jako sardinky“.

  • Blatný dokončil plán, jak naočkovat miliony lidí. Dle lékařů je nedotažený

    Očkovací strategie je hotová, ministr zdravotnictví Jan Blatný ji v pondělí předloží vládě. Přestože v celém plánu budou klíčoví lékaři, ti tvrdí, že největší očkovací akce v historii Česka ještě není pořádně dořešená.

  • Trumpův právník Giuliani se nakazil koronavirem

    Americký prezident Donald Trump dnes na Twitteru oznámil, že jeho osobní právník Rudy Giuliani se nakazil koronavirem. Popřál mu při tom brzké uzdravení.

    „Rudy Giuliani, zdaleka nejlepší starosta v newyorských dějinách, který neúnavně pracuje na odhalení (zdaleka!) nejzkorumpovanějších voleb v historii USA, měl pozitivní test na čínský virus. Brzy se uzdrav, Rudy, budeme pokračovat,“ napsal Trump na sociální síti. Jeho opětovné rozhodnutí označovat koronavirus, jenž způsobuje nemoc covid-19, jako „čínský virus“ vyvolalo vzápětí ostrou kritiku.

  • Británie má přes 17 000 nově nakažených

    Nákaza koronavirem se za uplynulý den ve Spojeném království potvrdila u 17 272 lidí, což představuje nárůst proti sobotě, kdy země hlásila 15 539 nově infikovaných. Dalších 231 lidí s onemocněním covid-19 v zemi za uplynulý den zemřelo. V sobotu Británie hlásila 397 mrtvých.

    Od úterý Británie začne podávat vakcínu vyvinutou americkou společností Pfizer ve spolupráci s německou BioNTech nejohroženějším skupinám, tedy lidem starším 80 let, klientům a zaměstnancům domovů pro seniory a zdravotníkům v první linii. Británie tento týden jako první země světa schválila nasazení této vakcíny pro nouzové použití.

  • Bavorsko sahá po přísných opatřeních. Silvestr bude bez popíjení venku

    Kvůli vysokému počtu nakažených koronavirem vyhlásí Bavorsko od středy nouzový stav a zpřísní opatření v boji s koronavirem. Dříve plánované rozvolňování ve prospěch novoročních oslav tak vzalo zasvé.

  • Francie hlásí více než 11 000 nových pozitivních testů

    Ve Francii za posledních 24 hodin přibylo 11 022 nově nakažených a 174 nových úmrtí v souvislosti s koronavirem. Celkem je v zemi s covidem-19 hospitalizováno přes 26 000 lidí a více než 3 000 jich leží na jednotkách intenzivní péče, informuje The Guardian.

  • Co může v pondělí udělat vláda?

    Zhoršení epidemické situace ve skóre PES bude podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) jedním z hlavních témat, kterými se bude v pondělí zabývat vláda. Rizikové skóre se zhoršilo po třinácti dnech z 57 na 64 bodů, které odpovídají vyššímu stupni rizika.

    Blatný upozorňuje, že až další dny rozhodnou o postupu. Podle pravidel systému PES musí trvat zhoršení nad limit pro 3. stupeň po tři dny, aby vláda vrátila Česko do stupně 4, při kterém se například zavírají restaurace a obchody. Na opačný postup (rozvolnění) je třeba sedm dní.

    Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška není nedělní zhoršení situace důsledkem čtvrtečního otevření obchodů a restaurací, které se ještě nemohlo projevit.

  • Index PES stoupl na jihu Čech o tři body na 62

    Za uplynulých 24 hodin zaznamenali jihočeští hygienici 32 nově potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to nejméně od 7. září. Laboratoře otestovaly 138 vzorků. Nově se uzdravilo 85 nemocných. Od začátku pandemie se v kraji nákaza prokázala u 32 792 lidí. Vyléčených je teď v jižních Čechách 29 186, aktuálně pozitivních je 3 131 Jihočechů. Od března zemřelo v kraji v souvislosti s koronavirem 475 lidí. O víkendu nikdo s covidem-19 nezemřel. Vyplývá to z tiskové zprávy hygieniků.

  • Chrudimská nemocnice kvůli koronaviru zavřela porodnici

    Porodnice v krajské nemocnici v Chrudimi dnes dočasně ukončila provoz. Důvodem uzavření oddělení je nákaza koronavirem, která se prokázala u devíti zdravotníků. ČTK to dnes sdělili zástupci nemocnice. Porodnice je uzavřena od dnešních 18:00. Péče o rodičky je zajištěna v nedaleké nemocnici v Pardubicích.

    „Počet (nakažených zdravotníků) nemusí být definitivní, testování personálu stále probíhá. Rodičky budou směřovány do porodnice v Pardubické nemocnici. O hospitalizované pacientky bude v Chrudimi postaráno,“ uvedli zástupci nemocnice.

  • Příští dny ukážou, vyjádřil se premiér Andrej Babiš k situaci

    Premiér Andrej Babiš (ANO) večer v České televizi řekl, že až příští dny ukážou, zda jde jen o výkyv, nebo trvalý trend. Nevyloučil, že kabinet bude muset znovu zpřísnit nedávno uvolněné restrikce. Blatný i Babiš apelovali na dodržování pravidel.

    Premiér uvedl, že lidé demonstrující proti vládním nařízením nepochopili, že virus je zrádný a zabil v Česku už přes 8 000 lidí. Varoval před opětovným podceněním situace podobně jako v létě a pocitem, že „už je to za námi“.

  • Pondělní návrat studentů do škol? Tikající bomba, varují experti

    Od pondělí přechází do třetího stupně i školy. Nově tak mohou na prezenční výuku středoškoláci a studenti prvních ročníků vysokých škol. Podle expertů se kvůli otevření zhorší rizikové skóre.

    Více se dočtete v článku:

  • Počet lidí s covidem v nemocnicích klesl

    V sobotu bylo hospitalizováno 4179 pacientů, skoro o 260 míň než o den dřív. Ve vážném stavu bylo 553 z nich, což znamená pokles o 23 případů. Do statistik přibylo oproti údajům z dnešního poledne dalších 27 obětí, celkem v zemi od začátku epidemie zemřelo 8865 pozitivně testovaných. Od čtvrtka se denní počty zemřelých drží pod stovkou. V pátek a sobotu jich bylo přes 70, dnes eviduje ministerstvo zatím 16 obětí. Při pozdějších aktualizacích se ale počty úmrtí obvykle zvyšují.

  • Turecko hlásí více než 30 000 pozitivních testů za den

    Turecko dnes oznámilo, že za posledních 24 hodin zaznamenalo 30 402 nových případů nákazy koronavirem. Počet úmrtí vzrostl o 195 na 14 900, vyplývá z údajů tureckého ministerstva zdravotnictví. V sobotu země zaznamenala rekordních 196 úmrtí a v pátek rekordních 32 736 nových případů nákazy, píše Reuters.

  • Havlíček: Jsme jen krůček od návratu do čtvrtého stupně PES

    Česká republika je podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) jen krůček od návratu do čtvrtého stupně rizika v protiepidemickém systému PES. Ve videu natočeném v jedné z restaurací, které zveřejnil na Twitteru, apeloval na provozovatele barů a restaurací, aby dodržovali platná opatření. V sobotu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že policie v noci řešila případy, kdy restaurace zůstaly otevřené i po 22:00.

    Po třinácti dnech, kdy se rizikové skóre systému PES drželo na úrovni třetího stupně, který otevření restaurací a obchodů umožnil, se dnes ráno vrátilo na 64 bodů odpovídajících přísnějšímu, čtvrtému stupni.

  • Počet úmrtí souvisejících s koronavirem v Itálii překročil 60 000

    Itálie dnes vykázala dalších 564 úmrtí souvisejících s koronavirem. Stala se tak šestou zemí na světě, ve které počet těchto úmrtí překročil 60 000, napsala agentura Reuters. Přírůstek počtu mrtvých s covidem-19 nicméně zpomalil z 662 v předchozím dni.

    Italské ministerstvo zdravotnictví dnes rovněž oznámilo, že za posledních 24 hodin zaznamenalo 18 887 nových případů nákazy koronavirem. To představuje pokles z 21 052 nových případů oznámených v sobotu.

  • Na nelegálním večírku v Bruselu byl podle RTL i český politik

    Dvě desítky lidí dostaly pokutu za nedodržování protikoronavirových opatření po ilegálním večírku, který se uskutečnil minulý týden v prvním patře budovy v centru Bruselu. Uvedla to dnes bruselská prokuratura. Belgický server RTL dnes napsal, že sex party se zúčastnilo 25 lidí včetně politiků z Maďarska a České republiky, žádné podrobnosti neuvedl.

    Devětapadesátiletý konzervativní maďarský europoslanec József Szájer v neděli rezignoval na svou funkci, což vysvětloval „dlouhým obdobím reflexe“. Když však poté belgická média přinesla informaci, že se ze zmíněného večírku pokusil před policejní kontrolou neúspěšně uprchnout po okapové rouře, přiznal svou účast. O jaké informace se RTL opírá při tvrzení o účasti českého politika, není jasné. Na zprávu RTL upozornil server Echo24.

Reklama

Hlavní zprávy