Hlavní obsah

Královna se naštvala. S tím pánem se už nevyfotím!

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Šejk Muhammad platí mezi světovými prominenty za jednoho z největších odborníků na dostihový sport, což ho přivedlo do těsné blízkosti britské panovnice Alžběty II. (Snímek z roku 2016.)

Reklama

Článek

Únos princezny Šamsy a odplata britského královského dvora. Poslechněte si nebo čtěte glosu Jiřího Hoška.

Trochu stranou současné koronakrize probublala zpráva o maléru emíra Dubaje Muhammada bin Rašída Al Maktúma, premiéra a viceprezidenta Spojených arabských emirátů. Britský soud rozhodl, že šejk Muhammad zastrašoval svou exmanželku a nařídil únos svých vlastních dcer. Už v roce 2000 dopravili neznámí pachatelé tehdy 18letou princeznu Šamsu proti její vůli z anglické Cambridge zpět do Spojených arabských emirátů, kde se po ní slehla zem. Její sestru Latífu pak neznámí ozbrojenci přepadli na moři před dvěma lety a rovněž odvlekli do Dubaje.

Šejk Muhammad platí mezi světovými prominenty za jednoho z největších odborníků na dostihový sport, což ho přivedlo do těsné blízkosti britské panovnice Alžběty II. Šejk vlastní slavnou dostihovou stáj Godolphin Racing se sídlem v Londýně a opakovaně byl k vidění po boku dostihy milující panovnice v královské lóži na závodišti v Ascotu. Nebudeme přehánět, když uvedeme, že Muhammad bin Rašíd Al Maktúm je královnin přítel.

Podle britského tisku se má za to, že dubajský emír posílal každý rok Alžbětě II. k narozeninám takový malý, symbolický dárek – koně. S tím je ale nejspíš konec. Podle rozhodnutí soudce rodinného soudu, sira Roberta McFarlana, jehož zveřejnění se Maktúmovi advokáti urputně bránili, spáchal emír něco hodně ošklivého.

Vyjádření královniny nevole na sebe nenechalo dlouho čekat. Alžběta II. se od dubajského emíra hodlá distancovat a nebude se s ním nadále objevovat na společných fotkách. Maktúm a světové agentury jich sice z minulosti mají stovky, ba možná tisíce, ale ta symbolika královnina opovržení se nedá přehlédnout.

Vzhledem k tomu, že princeznu Šamsu nechal Maktúm unést už v srpnu 2000 a že se o smutném osudu obou dívek špitalo už hodně dlouho, je ovšem s podivem, že se královna s takovým jedincem nepřestala fotit už dávno.

Při posuzování případu soudcem McFarlanem vyplavaly na povrch další smutné skutečnosti. Třeba ta, že britské ministerstvo zahraničí mělo důkazy o Šamsině únosu, ovšem odmítlo je zveřejnit s ohledem na britský veřejný zájem, který by předpokládaným zhoršením vztahů se Spojenými arabskými emiráty utrpěl. Teď se ovšem vztahy beztak zhorší a ještě dostane na frak reputace Spojeného království. Jeho panovnici nevyjímaje…

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku.

Každý den v sekci Audio.

Reklama

Související témata:

Doporučované