Hlavní obsah

Královna soulu Aretha Franklin podlehla dlouhé nemoci

Aretha Franklin.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Americká zpěvačka Aretha Franklin po dlouhé nemoci zemřela ve věku 76 let. Za své umělecké počiny získala kromě královské přezdívky i devatenáct cen Grammy, včetně ceny za celoživotní tvorbu.

Článek

Afroamerická zpěvačka a hudební skladatelka Aretha Franklin, které se přezdívá královna soulu, po dlouhé nemoci zemřela. Šestasedmdesátiletá zpěvačka se na hudební scéně pohybovala šedesát let. Od zpívání gospelů v kostele se stala kulturní ikonou, která svým hlasem rozněžnila srdce mnoha milionů lidí.

Za své umělecké počiny získala kromě královské přezdívky i devatenáct cen Grammy, včetně ceny za celoživotní tvorbu. Časopis Rolling Stone jí udělil první místo na seznamu nejlepších zpěváků všech dob, Aretha Franklin byla první ženou, která byla uvedena do rokenrolové síně slávy. Nechybí jí ani hvězda na hollywoodském chodníku slávy, v roce 2005 získala od George W. Bushe Prezidentskou medaili svobody.

Mezi nejznámější písně, které nazpívala, patří (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, její autorské skladby Think nebo Call Me, i covery hitů jako I Say a Little Prayer nebo Respect. Její písně se objevily hned v několika soundtracích k filmům. Po Arethině boku zpívali umělci jako Whitney Houston nebo George Michael.

Zpěvačka se léčila s rakovinou slinivky od roku 2011, i přesto nepřestala vystupovat. Jedním z jejích posledních počinů bylo loňské vystoupení na dvacáté páté výroční akci nadace boje proti AIDS Eltona Johna.

Aretha Franklin vychovala čtyři syny, poprvé byla těhotná ve 12 letech, druhého syna porodila, když jí bylo čtrnáct let. Vdala se v 19 letech, její první manžel Theodor White ji bil, a tak se s ním v roce 1969 rozvedla. V roce 1978 se vdala za herce Glynna Turmana, se kterým se rozvedla v roce 1984, od té doby už se nevdala.

Reklama

Související témata:

Doporučované