Hlavní obsah

Královna spustila operaci Kanada. Muzeum Madame Tussauds už pár odstranilo

Foto: Profimedia.cz

Voskové figuríny Harryho a Meghan součástí královské expozice u Madame Tussauds nadále nebudou.

Reklama

Po překvapivém oznámení prince Harryho a Meghan Markleové, že se chtějí vzdát svých královských rolí, nyní Buckinghamský palác hledá způsob, jak přání královského páru vyřešit co nejelegantněji a nejrychleji.

Článek

Královna Alžběta II., princ Charles a princ William vyzvali své úřady, aby řešení pro touhu královského páru odstoupit z první linie královských povinností našli co nejrychleji. Královské pracovní týmy tak mají začít spolupracovat s kanceláří vévody a vévodkyně ze Sussexu a vládami na obou stranách Atlantiku. Do plánů ohledně budoucnosti šestého následníka trůnu bude nejspíš zapojená i kanadská vláda. Pár bude zřejmě chtít částečně žít v bývalém britském dominiu, ve kterém je Alžběta II. stále hlavou státu.

„Královna, princ z Walesu a vévoda z Cambridge nařídili svým týmům, aby spolupracovaly a našly funkční řešení. Očekává se, že to bude trvat dny, ne týdny,“ uvedl nejmenovaný královský zdroj pro server People. „Od šoku a nejrůznější škály emocí se posunuli k něčemu konstruktivnějšímu,“ dodává zdroj. „Je to komplikované, vše se seběhlo rychle. Teď je tu snaha tyto komplikace vyřešit a najít pro vévodu a vévodkyni ze Sussexu nejlepší řešení,“ řekl pro People.

Diskuze se má točit kolem financování páru a jeho týmu, bezpečnosti a ochrany a otázky oficiálního bydliště Harryho a Meghan. Dále je tu otázka rolí, které by měli nadále plnit jménem královny, a zda případně zahrnou i zahraniční výjezdy. Tyto klíčové otázky má rovněž konzultovat britská vláda.

Harry a Meghan své plány na život mimo královskou instituci odtajnili na Instagramu. Uvedli, že se chtějí stát finančně nezávislými a nadále podporovat Její Veličenstvo královnu. K tomuto kroku se prý rozhodli po „mnoha měsících reflexe a diskuzí“.

Server HuffPost cituje anonymní zdroj, který tvrdí, že Harry a Meghan oznámení učinili bez toho, aniž by se s kýmkoli poradili. Další média jako například stanice Sky News s odvoláním na své zdroje uvedla, že královna o plánech Harryho a Meghan věděla. Ignorovali ale prý její pokyny, aby prohlášení nezveřejňovali.

Po oznámení královského páru vydal vyjádření i Buckinghamský palác, ve kterém situaci popsal jako „komplikovanou“. „Rozumíme jejich touze zaujmout odlišný přístup, ale toto jsou komplikované záležitosti, které žádají čas,“ stálo v prohlášení.

Zpravodaj BBC Jonny Dymond ve středu citoval anonymní zdroj paláce, podle kterého se „královská rodina oznámením, že se Harry a Meghan vzdávají svých královských rolí, cítí dotčená“.

Na středeční oznámení páru reagovalo i londýnské muzeum Madame Tussauds. Ze souboru britské královské rodiny odstranilo voskové figuríny Harryho i Meghan, píše Washington Post. Co bude se dvěma figurínami, které byly součástí královské expozice od roku 2018, zatím není jasné.

Reklama

Doporučované