Hlavní obsah

Královna Viktorie, anglický buldok nebo Big Ben. Nebudete věřit, z čeho to všechno je

Výstava, na které nepotěšíte jen oko, ale i chuťové pohárkyVideo: AP

 

Reklama

V Londýně se konala třídenní soutěžní výstava dortů. Na téma „To nejlepší z Británie" vymysleli cukráři řadu originálních kousků.

Článek

Dortem, který u vchodu vítal návštěvníky výstavy „The cake and bake show", byl mohutný anglický buldok s korunou na hlavě a britskou vlajkou na zádech sedící na trůně. Na jeho výrobu spotřebovala umělecká cukrářka Rosie Dummerová 18 vrstev piškotu, 40 kilogramů polevy a 15 kilogramů čokolády. K tomu přidala ještě 8 kilogramů máslového krému, bonbony místo diamantů.

Bývalá armádní pilotka Rosie Dummerová svá jedlá umělecká díla zveřejňuje i na síti YouTube na kanále „The cake diva".

„Sociální sítě a internet způsobují,  že lidé mohou být on-line a vidět věci, které je inspirují. Je tam zkrátka všechno. Nejen to, co můžete dělat, ale i jak to dělat. Všechno je on-line a myslím, že právě to je důvodem, proč je v posledních letech cukrářské řemeslo na vzestupu," říká Dummerová, jejíž YouTube kanál odebírá téměř 150 tisíc lidí.

Pod tématem „To nejlepší z Británie" si každý ze soutěžících představil něco jiného: fazole a masový koláč se šálkem čaje, londýnské taxi nebo Big Ben, královnu Viktorii a spoustu dalších typicky britských artefaktů. A všechny jsou samozřejmě jedlé. Výroba takového dortu však není jednoduchá, záleží i na maličkostech.

„Pokud se chystáte něco vytvořit, třeba autobus nebo se vrhnout na Big Ben či jinou londýnskou památku, musí to mít přesné proporce, detaily musí být bezchybné. Někteří si ale vybrali komičtější témata a vložili do dortů trochu humoru. Ve skutečnosti je to ale hlavně o finální úpravě, detailech, provedení a technice. Neustále se totiž v pečení objevují nové postupy. Takže je vždy zajímavé projít si to a podívat se, kdo si osvojil nejnovější barvení, zlatý poprašek, formičky nebo cokoliv, co je na trhu dostupné," říká vrchní cukrář a porotce soutěže Eric Lanlard.

Vítězný dort nakonec nemusí jen dobře vypadat, ale má za úkol oslovit i chuťové pohárky. Podle účastníků je dnes pečení v módě více než dřív. Tomu napomáhají i sociální sítě a oblíbené televizní pořady.

Reklama

Doporučované