Hlavní obsah

Královský pár renovuje své sídlo z milionů od daňových poplatníků

Peníze odcházely z kapes britských daňových poplatníků.Video: Karolína Štuková, AP, Reuters

 

Reklama

Princ Harry a vévodkyně Meghan zrenovovali svůj nový domov. A kolik je opravy venkovského sídla Frogmore Cottage stály? Částka se podle poslední finanční uzávěrky vyšplhala na 2,4 milionu liber. To je v přepočtu téměř 69 milionů korun.

Článek

Kritici považují výdaje za skandální a nepřijatelné v době škrtů ve veřejných institucích a službách. Podle plánů mají opravy zahrnovat přestavbu střechy, nové krby a schodiště nebo podlahy.

Ještě před zahájením prací experti odhadovali opravy na 3 miliony liber. Královský pár trval na tom, že výdaje budou poloviční. Protože renovace ještě není dokončena, dá se předpokládat, že cena naopak ještě poroste.

A kdo všechny opravy zaplatil? Peníze odcházely z kapes britských daňových poplatníků.

„Pokud jen jediná škola nebo nemocnice musí seškrtávat svoje výdaje, nelze v žádném ohledu ospravedlnit utracení ani jedné jediné penny královskou rodinou. I přes silný finanční tlak platíme 2,4 milionu liber na Harryho nový dům. To je korupce,” citoval vyjádření protikrálovské skupiny Republic server CNN.

V novém bydlišti vévody a vévodkyně ze Sussexu se vyměňovaly vadné stropní trámy a podlahové nosníky, také se zde vylepšoval zastaralý systém topení. Buckinghamský palác zdůraznil, že veškeré renovace nad rámec základního vybavení si Harry a Meghan hradili sami.

Podle finanční zprávy se vyšší výdaje ale vztahují na všechny členy rodiny. Britové za chod královské domácnosti zaplatili v období 2018 až 2019 67 milionů liber. Tedy téměř 2 miliardy korun. To je od minulého období nárůst o více než 40 procent. Milionový nárůst byl podle vyjádření Buckinghamského paláce způsoben hlavně vyššími výdaji na majetku a rekonstrukcí samotného Buckinghamského paláce, který má sloužit k ochraně budoucím generacím.

Reklama

Doporučované