Hlavní obsah

Království rampouchů. Na východě USA mají ledový zámek s labyrintem

V americkém městě North Woodstock vyrostl ledový palác se skluzavkou.Video: Filip Kalčák, AP

 

Reklama

V Severní Americe funguje šest ledových komplexů. Jeden z nich vyrostl i ve městě North Woodstock. Návštěvníci v zemi ledu zažijí světelnou show nebo si můžou projet třicet metrů dlouhou skluzavku.

Článek

Do amerického města North Woodstock ve státě New Hapshire se sjíždějí návštěvníci z širokého okolí i ze zahraničí. Láká je sem ledový komplex hradů, propletených tunelů a jeskyní. Hlavní atrakcí je ale třicet metrů dlouhá ledová skluzavka podbarvená světelnými efekty.

V noci se ostatně barevně nasvítí celý ledový komplex, osvětlení je navíc sladěno s hudebním podkresem.

Popularitě místa napomohl i úspěch dětského filmu Ledové království. Vstupenky jsou pravidelně vyprodané. „Komplex je velmi populární. Myslím, že mnohem víc, než si kdokoli dokázal představit,“ řekl agentuře AP hlavní stavitel paláce Matt Pasciuto.

Za zdmi komplexu je v pravidelných intervalech rozmístěno 73 postřikovačů, které jsou vzájemně propojeny potrubím. „Když je mráz, zapneme vodu, která začne proudit do námi připravených struktur,“ vysvětlil Pasciuto. „Mrazem vytvarované rampouchy pak vezmeme a umístíme kolem postřikovačů. A takhle to děláme stále dokola. Rampouchy se zvětšují a zvětšují a jsou silnější a silnější. Jakmile jsou dostatečně odolné, připravíme další vrstvu, kterou umístíme na tu předešlou. Hrad tak stále roste,“ dodal stavbyvedoucí.

Ledový palác ve městě North Woodstock funguje od roku 2017. Podobných staveb v Severní Americe je celkem šest.

Reklama

Související témata:
Ledový

Doporučované