Hlavní obsah

Krasobruslařku viní, že bruslí schválně zranila soupeřku. Padají slova o šikaně

Krasobruslařku obvinili z napadení soupeřky.Video: Renáta Matoušková, Profimedia.cz

 

Reklama

Při tréninku na světovém šampionátu pořezala americká krasobruslařka svou jihokorejskou soupeřku. Než se vyšetří, zda šlo o úmysl či nehodu, vrací se vzpomínky na rivalitu Tonyi Hardingové a Nancy Kerriganové.

Článek

Americká krasobruslařka je obviněna z úmyslného zranění své soupeřky. Mariah Bellová měla při trénincích na světovém šampionátu v Japonsku úmyslně kopnout bruslí svou jihokorejskou soupeřku Lim Un-so. O incidentu poprvé informoval deník The Straits Times. Mezinárodní bruslařská unie (ISU) incident eviduje, nejeví se jí ale jako úmyslný.

Podle agentury All That Sports, která Limovou zastupuje, se jihokorejská krasobruslařka pohybovala blízko u okraje, aby zabránila možnému střetu s jinými bruslaři. Bellová, která měla podle plánu jít trénovat po Limové, ale zničehonic přijela zezadu a kopla Limovou do lýtka. Limová byla na místě okamžitě ošetřena, jelikož trpěla silnými bolestmi. Po ošetření řezné rány se na led vrátila, aby dokončila trénink.

Podle Mezinárodní bruslařské unie se ale incident jako úmyslný nejeví. „Na základě důkazů, které jsme dostali včetně videí, není prokazatelné, že by Mariah Bellová úmyslně chtěla Lim Un-so ublížit,“ sdělila ISU v oficiální zprávě.

Agentura All That Sports takový závěr odsuzuje. Tvrdí také, že Bellová Limovou po několik měsíců před šampionátem šikanuje a po incidentu se Limové odmítala omluvit. Obě krasobruslařky navíc v Los Angeles trénuje stejný trenér, Rafael Arutyunyan.

Zastupující agentura Limové požádala Korejskou bruslařskou unii, aby vyplnila oficiální stížnost. Korejská unie ale stejně jako ISU vyhodnotila z videových záznamů, že se jednalo pouze o nehodu. „V této fázi nemůžeme na 100 % říct, že Bellová způsobila toto zranění úmyslně,“ řekl zástupce Korejské bruslařské unie agentuře AFP.

Navzdory zranění se šestnáctileté Limové podařilo na jejím prvním dospělém světovém šampionátu získat osobní rekord se 72,91 body, díky kterým se umístila na páté příčce. Bellová se umístila se 71,26 body na šestém místě.

Ani jedna z krasobruslařek se k incidentu oficiálně nevyjádřila.

Nehoda ale vyvolává vzpomínky na rok 1994, ve kterém utrpěla americká krasobruslařka Nancy Kerriganová zranění nohy po napadení maskovaným mužem. Stalo se tak den před mistrovstvím USA, které mělo sloužit jako kvalifikace pro zimní olympijské hry.

Později se ukázalo, že útočníka najal bývalý manžel Hardingové, rivalky Kerriganové. Tonya Hardingová se k plánování útoku na Kerrigenovou přiznala až po olympijských hrách, kromě tříleté podmínky dostala od Americké bruslařské asociace doživotní zákaz činnosti.

Reklama

Doporučované