Hlavní obsah

Kratochvíle ukončila sezonu dobrou návštěvností, čeká ji stavba zázemí pro park

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zámek Kratochvíle na Prachaticku zakončil turistickou sezónu solidní návštěvností, o víkendu přišlo denně okolo 200 lidí, což je více než ve státní svátek 28. října. Lákala je především procházka zámeckým parkem s ovocným sadem.

Článek

Zaměstnance zámku nyní čeká zazimování vybavení v temperovaném depozitáři, pokračovat budou stavební práce na novém zázemí pro park, jehož součástí budou dílny, garáže i skleník za asi 20 milionů korun. Kratochvíle měla letos dobrou sezonu, návštěvníků bylo asi 40 tisíc, o 7000 víc než loni.

Příprava zámku na zimu bude trvat přibližně do poloviny prosince. „Bude probíhat systematické čištění a údržba a zároveň budeme stahovat choulostivé věci z trasy. Všechny hodnotné věci přikrýváme, věci, které jsou choulostivé, balíme a dáváme do temperovaných depozitářů. Zatahuje se, aby nešlo do interiérů zbytečně moc světla, je to poměrně zdlouhavá příprava,“ řekl kastelán státního zámku Vojtěch Troup.

Žádné adventní nebo jiné akce mimo turistickou sezonu zámek neplánuje. Přes zimu bude nepřístupná i zahrada. Kromě obvyklé údržby se bude pracovat i na stavbě zahradnického zázemí pro správu zámku. „Konečně bude na ty stavební práce klid,“ řekl kastelán.

Zámek Červenou Lhotu na Jindřichohradecku čekají pro změnu práce restaurátorské. „Musíme hned zítra (v pondělí) začít, vyklidíme jídelnu, vyklidíme dětský pokoj, což znamená, že zaplníme další tři místnosti, a budeme dělat vložkování komínu a hlavně restaurování stropu v jídelně. To je věc, kterou bychom chtěli mít letos dokončenou, takže příští rok by měla být jídelna úplně hotová,“ řekl kastelán zámku Tomáš Horyna.

Červenou Lhotu letos navštívilo přes 41 tisíc lidí, asi o 10 tisíc méně než loni. Dnešní poslední den provozu k prohlídce využilo asi 200 lidí. Podle Horyny je to obvyklá návštěvnost konce října. „Je to takový standard, který býval i v minulých letech, když ještě nebyl covid a když nebyla návštěvnická krize. Lidé se rozhodli ještě na poslední chvíli, že se na zámek podívají,“ řekl Horyna. Nahrálo tomu i pěkné počasí.

Pokud budou dobře postupovat projektové přípravy, čeká vodní zámek v příštím roce oprava hráze rybníku, která začala v květnu protékat. „Ideálně by to mělo být přes léto, protože teče nejmíň vody, je to to nejsušší období, tak by se mohlo s těmi pracemi začít. Dodělávaly by se v podzimní sezoně a naprosto ideálně, to je takové moje zbožné přání, by to do konce příštího roku bylo hotové,“ řekl Horyna. Přesné náklady budou vycházet až z dokončeného projektu, odhady jsou okolo deseti milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované