Hlavní obsah

Kraulař Micka začíná po rekordu pomýšlet na olympiádu. „To je cíl a drive, proč trénuju,“ říká

Rozhovor s kraulařem Janem Mickou.Video: Lucie Hrdličková

 

Reklama

Jeden z nejnadanějších českých plavců současnosti Jan Micka v rozhovoru promluvil o tom, jak je spokojený se svým výkonem na mistrovství Evropy v Glasgow, a prozradil, proč se po posledním závodě oholil dohola. Nakousl i téma olympiády v Tokiu, kde bude podle slov šéftrenéra reprezentace Perny „největším příslibem”.

Článek

Český kraulař Jan Micka má za sebou svůj zatím nejúspěšnější evropský šampionát. „Pro mě je priorita vždycky překonat moje osobní, což jsou i české rekordy,” tvrdí. To se mu v Glasgow povedlo v jeho hlavní disciplíně, v závodě na 800 metrů volný způsob. Ve finále dohmátl jako pátý v českém rekordu 7:49,73 minuty, čímž překonal své dva roky staré maximum o 65 setin.

Do výběru těch nejlepších se dostal i v závodech na 400 a 1500 metrů, čímž si poprvé zajistil finálový hattrick. „Jsem velmi spokojený, protože třikrát finále se mi ještě nikdy nepodařilo. Měl jsem sice větší ambice, hlavně abych překonal české rekordy i na ostatních disciplínách než jen na osmistovce,” přiznává třiadvacetiletý plavec.

Na čtyřstovce drží národní rekord z roku 2013 a doufal, že jej po pěti letech pokoří. „Bohužel, zůstal jsem jednu desetinu sekundy za mým rekordem, což mě trochu mrzelo,” popisuje závod, ze kterého si odnesl šesté místo. V závodě na 1500 metrů skončil osmý, rekord se nepovedlo pokořit o pár vteřin.

Mladého kraulaře označil šéftrenér reprezentace Vlastimír Perna jako největší příslib olympiády. Zatím se ani nenominoval, důvod k radosti ale už má - Mezinárodní olympijský výbor zařadil v Tokiu osmistovku mezi olympijské disciplíny.

„Doteď tam byla pouze čtyřstovka a patnáctistovka. Čtyřstovka je na mě moc krátká. Patnáctistovka, ta mi šla, ale bylo to na mě zase až moc dlouhé,” vysvětluje Micka s tím, že osmistovku vnímá jako ideální kompromis. „Budu mít o jednu šanci navíc, abych se tam eventuálně mohl kvalifikovat. A kdybych se kvalifikoval, tak abych tam předvedl nějaký super výsledek.”

První závody, kde se dají plnit olympijské limity, začínají už v lednu a rodák z Prahy má v plánu pokusit se je splnit co nejdříve. „Chci to mít co nejdřív z krku, abych pak mohl už jen trénovat a připravovat se na to a pak se starat o školu a o jiné věci než o olympiádu,” říká a k olympijskému tématu dodává: „To je cíl a drive, proč trénuju, proč dál závodím a plavu.”

Reklama

Související témata:

Doporučované