Hlavní obsah

Kraví horu nad Brnem ozdobil obří nafukovací model „rudé planety“

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Obří nafukovací model planety Mars ozdobil dnes odpoledne svah Kraví hory nad Brnem. Jde o nový přírůstek do sbírky modelů vesmírných těles, které si postupně pořizuje Hvězdárna a planetárium Brno.

Článek

Objekt přezdívaný Marsmeloun bude na Kraví hoře do 18. července, vždy od 14:00 do půlnoci, a znovu pak od 5. do 12. srpna, kdy se k „rudé planetě“ přidají také Země a Měsíc.

Model snese vodu i sluneční svit. Ohrozit jej může silný déšť nebo vichr. Za nepříznivého počasí se tak Mars nenafukuje.

Model ušila na zakázku brněnská společnost Kubíček Visionar. „Grafické podklady pro tisk povrchu Marsu vycházejí z více než 70 000 záběrů Marsu s rozlišením až osm metrů, které v 70. a 80. letech pořídily kosmické sondy Viking 1 a 2. Potisk na plátno pro model připravila Hvězdárna a planetárium Brno ve spolupráci s týmem Visualove a my ho museli upravit a navinout na model planety,“ uvedla Petra Roušarová z firmy.

Hvězdárna připravila k Marsmelounu také doprovodný program. V červencovém termínu se budou na Kraví hoře od 21:30 promítat filmy s vesmírnou tematikou. Návštěvníci se mohou těšit na snímky jako Blízká setkání třetího druhu, Strážci Galaxie nebo Tiché místo.

V okolí Hvězdárny a planetária je nyní také instalovaná výstava Člověk ve vesmíru. Její příběh začíná Sputnikem, pokračuje přes Vostok, Voschod, Apollo, orbitální stanice a raketoplány až do současnosti i s mírným přesahem do budoucnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované