Hlavní obsah

Krávu snášel vrtulník, stáda útočila na lidi. Cena za alpský sýr

Podívejte se, jak krávu snáší vrtulník z hor. I to je cena za alpský sýr.Video: Jan Marek, AP, Youtube.com

 

Reklama

Žádná fermentovaná krmiva, jen ta nejkvalitnější tráva na úbočí hor. A také štědrá státní podpora pro farmáře. Letní pastva krav v Alpách s sebou ale nese i rizika, byť teď už spíš jen pro turisty a pojišťovny.

Článek

Na vysokohorskou túru se kvůli tvrdému sýru s malými dírkami a výraznou vůní každé léto vydává zhruba čtvrt milionu švýcarských krav. Na cestě za pastvou, dlouhé přes 16 kilometrů, musí překonat 590 metrů převýšení. Některé ze zdatných horolezkyň se dostanou i do 2000 metrů výšky.

Nelehká cesta nahoru a dolů

Ještě před podzimem se ale dobytek vrací z „letní dovolené“ zpět, a právě i při jejich návratu se může túra za kvalitním mlékem a posléze i alpským sýrem značně zkomplikovat. Poslední případ zdokumentovala agentura AP.

„Zranila se mi kráva. Ultrazvuk jsem v horách neměl. Kulhala celý měsíc, teď už se má ale dobře. Aby se ale zase nezhoršila při sestupu z horských pastvin, snesli jsme ji vrtulníkem,“ vysvětluje jeden z místních farmářů Ambros Arnold pod průsmykem Klausen, ze kterého v den jeho záchranné mise pochodovalo na tisíc kusů dobytka.

Čím výš farmáři svá stáda pasou, tím méně krav v nich mají. Deník The Washington Post uvádí, že v rakouských Alpách v Tyrolsku to může být tucet, ale třeba i šest kusů na pastevce.

Turisté je vyhledávají, krávy útočí

Při celkovém počtu několik set tisíc přežvýkavců, pohybujících se schůdnými údolími a průsmyky, však hrozí i střet s turisty. Ačkoliv majitelé zvířat i pozemků vyzývají, aby byli výletníci při setkáních ostražití, jenom v Rakousku splašený a zdivočelý dobytek za posledních šest let zabil tři turisty.

Naposledy loni měl jeden z farmářů vyplatit rodině zesnulé Němky v přepočtu skoro 4,6 milionu a každý měsíc odesílat dalších 40,5 tisíce korun. Po zděšených reakcích ostatních pastevců i vesničanů ale tamní vláda přijala zákon, podle kterého je před bankrotem chrání pojištění.

Ve Švýcarsku pak letní stěhování dobytka do hor, kde kromě produkce alpského sýra tvoří neopomenutelnou součást přírodní scenérie a cestovního ruchu, podporuje vláda. Zemědělci na každou krávu pobírají podporu až 400 švýcarských franků, tedy přes 9600 korun.

Alpský sýr

Na jeden bochník horského sýra o 20 kilech, který se při maloobchodních cenách prodává nejméně na 420 švýcarských franků, tedy asi 10 160 korun, se přitom spotřebuje až 200 litrů organického mléka. Takové množství vyprodukuje jedna kráva při dojení ráno a večer zhruba za 10 dní.

Švýcarské sdružení alpských zemědělců odhaduje, že alpského sýra se ročně vyrobí zhruba 4000 tun.

Reklama

Doporučované