Hlavní obsah

Krčál a Malá nejsou jediní, kvůli kopírování diplomové práce přišla o křeslo i španělská ministryně

Foto: Flickr.com/ La Moncloa - Gobierno de España

Španělská ministryně zdravotnictví Carmen Montónová rezignovala.

Reklama

Socialistická politička Carmen Montónová, která podle televizní stanice La Sexta okopírovala část své diplomové práce, v úterý rezignovala na svou funkci. Menšinový kabinet premiéra Pedra Sáncheze fungující od června tak přišel již o druhého člena.

Článek

Podle zpravodajského webu eldiario.es získala Montónová na Univerzitě krále Juana Carlose akademický titul, aniž by navštěvovala přednášky či byla v kontaktu s profesory. Politička v úterý popřela, že by opsala práci či že by získala titul snáze než ostatní. Univerzita podle soudkyně používala udělování titulů jako úplatky, kterými si chtěla zavázat vysoce postavené politiky.

Na svou funkci se rozhodla rezignovat po tlaku dalších stran, neboť prý nechtěla ohrozit fungování Sánchezova kabinetu. Z toho již v červnu odešel ministr kultury Maxim Huerta, jemuž se stala osudnou pokuta vyměřená za nedostatky v placení daní před deseti lety.

Aféra kolem problémových titulů z madridské univerzity letos zasáhla několik známých politiků. Podle soudu tam získal neoprávněně titul předseda Lidové strany Pablo Casado, který to však rovněž odmítá. Případem šéfa nejsilnější španělské strany se bude na podnět soudkyně Carmen Rodríguezové zabývat nejvyšší soud řešící kauzy politiků disponujících imunitou.

Reklama

Doporučované