Hlavní obsah

Krčála vystřídá v čele MPSV odbornice na rodinnou politiku a stárnutí

Foto: Seznam Zprávy

Kandidátka na novou ministryni Jana Maláčová.

Reklama

Stávající ředitelka odboru na MPSV má zkušenosti i s evropskou politikou, vysokoškolský titul má z Anglie i Německa.

Článek

Vzdělaná odbornice, kterou nezná opozice ani většina straníků ČSSD. Tak přichází do čela MPSV nová ministryně Jana Maláčová.

Dosavadní ředitelka odboru rodinné politiky a problematiky stárnutí na Ministerstvu práce a sociálních věcí nahradí Petra Krčála, který na post v úterý rezignoval kvůli nesrovnalostem v jeho bakalářské práci.

Video: Tak rezignoval Petr Krčál

Rezignační prohlášení ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála.Video: Seznam.cz

Oblasti rodinné politiky a stárnutí se sedmatřicetiletá Maláčová na Ministerstvu práce věnuje od června 2015. V kabinetu tehdejší šéfky resortu Michaely Marksové měla na starost mimo jiné téma rozdílných platů žen a mužů nebo sladění profesního a rodinného života.

Dobře se ale Maláčová vyzná i v evropských fondech. Nejen kvůli svému manželovi, současnému státnímu tajemníkovi pro evropské záležitosti Aleši Chmelařovi. Sama se osm let věnovala evropské politice jako analytička na Ministerstvu pro místní rozvoj, v Senátu nebo později i na Úřadu vlády.

Spokojený je s nominací Maláčové i premiér Andrej Babiš. „Z mého pohledu je to asi dobrá nominace. Paní Maláčovou jsem potkal jednou, z vlastní iniciativy jsem ji kontaktoval. Diskutovali jsme spolu koncept rodinné politiky a měl jsem z ní dobrý pocit,“ řekl Babiš novinářům během odpoledne.

Problém nemá ani s tím, že Maláčová není profesionální politička. „My to v hnutí tak moc nerozlišujeme, do státní správy hledáme odborníky,“ ocenil Hamáčkův výběr.

Samotnou rezignaci Petra Krčála dosud nedostal. S prezidentem Milošem Zemanem chce o nové adeptce na ministryni mluvit v sobotu, kdy do Lán zamíří spolu se šéfkou financí na konzultaci k rozpočtu.

Pro stranu neznámá

Kromě odborných znalostí a zkušeností v oboru disponuje Maláčová také dobrou jazykovou vybaveností - mluví plynně německy a anglicky - a mezi stávajícími ministry má jedno z nejlepších vzdělání. V německém Frankfurtu nad Mohanem získala na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetheho diplom z politologie a poté na londýnské škole ekonomických a politických věd absolvovala magisterský program Politická ekonomie Evropy.

„Paní Maláčová je odbornicí na sociální politiku, na MPSV působí, takže nebude mít problém převzít štafetu po Petru Krčálovi,“ zdůvodnil svou volbu šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Byť je Maláčová členkou ČSSD, ve straně ji téměř nikdo nezná.

„Nemohu ji komentovat, protože ji opravdu neznám,“ řekl na dotaz Seznamu místopředseda strany Jaroslav Foldyna. „Vím jen, že pracovala jako ředitelka na MPSV. Předpokládám, že resort zná a má zkušenosti,“ napsal redakci další z místopředsedů ČSSD Roman Onderka.

Oceněna opozicí

„Ptám se, proč takto kvalitní a profesně zdatné lidi, alespoň podle jejího životopisu, nemá ČSSD na své kandidátce?“ uvedla místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Ministry by se podle ní měli stávat politici, kteří vzejdou z voleb a mají mandát voličů, nikoliv dosazení odborníci.

Jako jednu z mála politiků zná Maláčovou z jejího dosavadního působení na ministerstvu místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která je stranickou odbornicí na sociální oblast.

„Myslím si, že je to schopná dáma, práci ministerstva zná velice dobře. Sice s ní v některých konkrétních postojích nesouhlasím, reprezentuje progresivní levicovější směřování, ale to je zcela legitimní. Z hlediska té bídy, kterou tato vláda předvádí, to bude určitě jedna z těch nejlepších ministryň,“ dodává Pekarová Adamová.

Reklama

Doporučované