Hlavní obsah

Krčálova bakalářka se shoduje i s jeho diplomkou

Bývalý ministr Petr Krčál.

Reklama

Bývalý ministr a člen ČSSD Petr Krčál zřejmě nepodváděl jen jednou. Kromě opsaných částí jeho bakalářské práce se shodují některé pasáže i s jeho diplomovou prací.

Článek

Bakalářská práce Petra Krčála zřejmě nebyla jedinou prací, při jejímž vypisování politik podváděl. Několik dní po jeho rezignaci na funkci ministra práce a sociálních věcí vyšlo najevo, že Krčál opisoval i při vypracování diplomové práce, za kterou v roce 2009 získal magisterský titul.

Drtivá většina diplomové práce, která nese název „Volný čas dospělých“, je převzata z Krčálovy bakalářské práce z roku 2006. Ta se věnovala tématu „Mládež a volný čas“ a díky vzájemné provázanosti obou témat Krčál ze své předchozí práce přepsal 20 ze 29 kapitol.

Diplomová práce Petra Krčála.

Bývalý ministr a dlouholetý člen ČSSD přitom studoval dva rozdílné obory. Zatímco titul bakaláře získal v oblasti sociální pedagogiky, magisterské vzdělání si doplnil v oboru Andragogika a řízení lidských zdrojů.

Oba diplomy má Krčál i z rozdílných vysokých škol. Bakalářský studijní program absolvoval na – dnes již neexistujícím – Institutu mezioborových studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, v navazujícím studiu pokračoval na Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze. Obě tyto univerzity přitom měly v minulosti opakované problémy s akreditacemi.

Děti a mládež nahradili dospělí

Diplomová práce Petra Krčála je z drtivé většiny převzata z jeho práce bakalářské. Oba texty mají přitom jediný rozdíl – kromě mládeže Krčál v jednotlivých pasážích přidává i slovo „dospělí“.

Srovnání diplomové a bakalářské práce Petra Krčála.

Připomeňme, že ani Krčálova bakalářská práce nebyla původní. Více než dvě třetiny textu „překlopil“ z bakalářské práce své známé – členky ČSSD a absolventky stejné univerzity Marie Doležalové, zbylé pasáže opisoval z koncepčních materiálů Kraje Vysočina, příručky o požární ochraně dětí a z jednotlivých článků měsíčníku České rady dětí a mládeže.

Stejně jako tehdy politik ani tentokrát nekopíroval jen teoretické části. V textu se shoduje i úvod a závěry všech kapitol.

Srovnání diplomové a bakalářské práce Petra Krčála.

Mluvčí Univerzity Jana Amose Komenského Jan Červenka České televizi řekl, že Krčál podle dochované dokumentace studoval úspěšně a svoji diplomovou práci řádně obhájil. Práce prý splnila všechny potřebné náležitosti. V roce 2009 se ale na univerzitě ještě nepoužíval antiplagiátorský systém, který by opsané pasáže odhalil. Škola ho začala používat až v roce 2012.

Petr Krčál byl už druhým ministrem v Babišově vládě, který kvůli podezření z plagiátorství složil funkci. Zatímco Taťána Malá na Ministerstvu spravedlnosti skončila po 13 dnech od jmenování, Petr Krčál v úřadu vydržel o sedm dní déle.

Reklama

Doporučované