Hlavní obsah

Krejčí promluvil o Perglově tragédii i vzmachu Viktorie. Velkoklub z ní podle něj učinili Kříž, Paclík a stadion

Karel Krejčí slavil s Plzní tři mistrovské tituly.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Úspěšný trenér českých fotbalistů do 20 let Karel Krejčí si je jist, že Plzeň už letos k mistrovskému cíli dojde.

Článek

Sice spolu kdysi na začátku tisíciletí v jednu chvíli oba fungovali na stejném místě, v příbramském fotbalovém klubu, ale jako trenér dorostu tehdy Karel Krejčí ligového fotbalistu Pavla Pergla osobně příliš nepoznal.

I tak se ho zpráva o předčasném odchodu někdejšího sparťana z tohoto světa silně dotkla. „Je to tragédie. Nevím, co ho k tomu vedlo. Už je těch tragédií nějak hodně…”

Karel Krejčí tak naznačil souvislost mezi Perglovou sebevraždou a podobným odchodem ze světa, který zvolili David Bystroň s Františkem Rajtoralem. Ty znal Krejčí naopak skvěle, zejména z jejich společného působení ve Viktorii Plzeň.

„Co ty kluky k tomu vede… Hlava je mocná čarodějka, do hlavy jim nikdo nevidí,” podotkl Krejčí. Připustil, že svou roli mohly hrát finanční potíže po nezdařených pokusech podnikat. „A zejména v zahraničních angažmá může hrát velkou roli pocit samoty. Fotbal s sebou nese krásné, ale i horší chvíle. A když v tu chvíli nemáte kolem sebe kamarády, rodinu, tak může přijít problém,” zamyslel se Krejčí.

Vzpomínka trenéra Martina Pulpita, věnovaná Pavlu Perglovi:

Vzpomínka. Video: Jakub Burian, Profimedia.cz

Karel Krejčí bude o víkendu pozorně sledovat zejména zápas Viktorie Plzeň v pražském Edenu. Uhraje-li alespoň bod, získá další titul. Krejčí dobře ví, jak v Plzni chutná. Sám ho dvakrát získal jako asistent Pavla Vrby, jednou jako hlavní kouč Viktorie.

„Slávisté určitě udělají maximum, aby Plzeň neslavila titul právě u nich. Ale i když nezíská ten bod už teď v Praze, tak v závěru ligy Viktoria tu cestu za titulem určitě dotáhne,” je si jist Krejčí.

Byl u toho, když se Viktoria proměňovala z regionálního klubu, co v lize bojoval spíš o záchranu, v úspěšný český velkoklub. Nad otázkou, které tři věci nebo jména si s tou proměnou spojuje, se zamyslel a pak zmínil někdejšího majitele klubu Miroslava Kříže, jeho následovníka Tomáše Paclíka a také nový moderní stadion, který fotbalovou kulturu v Plzni posunul o další stupeň výš.

V čem zpětně vidí zásluhy majitelů klubu? Jak podle něj Viktorii může pomoci start v Lize mistrů? Jak se Krejčímu coby trenérovi reprezentační „dvacítky” dařilo v Elitní lize osmi nejsilnějších zemí v Evropě? Odpovědi najdete ve videu nad textem.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:15 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované