Hlavní obsah

Krejčíř dostal za tunelování Čepra 15 let

Soud uzavřel nejznámější českou kauzu uprchlého Radovana Krejčíře.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Krejčíř byl uznán vinným ve všech bodech obžaloby. Tedy z pokusu o tunelování Čepra za 3 miliardy, z plánování vraždy celníka, padělání peněz a padělání směnek.

Článek

Nejznámější českou kauzu uprchlíka Radovana Krejčíře uzavřel Vrchní soud v Praze.

Krejčířovi potvrdil trest 15 let vězní. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby.

Do Krejčířova souhrnného patnáctiletého trestu jsou započítána i jeho dřívější odsouzení v Česku za půlmiliardový daňový únik, podvody, zpronevěru a další trestné činy.

Verdikt, který mu rovněž uložil pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech firem, je pravomocný.

Video: Krejčíř se chce vrátit, řekla jeho advokátka

Advokátka Krejčíře odmítá, aby byl souzen jako uprchlý.Video: Hanuš Hanslík

V celé kauze šlo o pokus obrat o tři miliardy korun státní podnik Čepro. Krejčíř měl spolu s dalšími obžalovanými vytvořit virtuální pohledávky vůči podniku. A Čepro pak zažaloval. Jenže podnik se o tom nedozvěděl, protože se Krejčířovi lidé domluvili s jeho pracovnicí, aby schovávala soudní obsílky. Státní firma tak soud prohrála.

Vyplacení miliard zabránil policejní zásah, při kterém Krejčíř v roce 2005 policii utekl.

Krejčíř byl také obžalován z přípravy vraždy celníka, s jehož pomocí chtěl stát obrat o další miliardy korun.

Advokátka Radovana Krejčíře Karolína Babáková nesouhlasila s tím, aby soud proces vedl proti jejímu klientovi jako proti uprchlému. Soud informovala, že už loni stáhl v Jižní Africe žádost o azyl a jednání soudu by se tak chtěl účastnit.

Návrat Radovana Krejčíře přitom začíná vypadat reálně. Jihoafrický soud totiž před dvěma týdny povolil jeho vydání do České republiky. Konečné rozhodnutí bude na jihoafrickém ministru spravedlnosti, který bude mít na verdikt o Krejčířově budoucnosti čas následujícího půl roku.

Předpokládá se, že by v případě vydání Jihoafričané po České republice chtěli, aby si Krejčíř doma odpykal i pětatřicetiletý trest za vraždu a obchod s drogami, který mu uložily tamní soudy. Pokud by se Krejčíř do České republiky skutečně vrátil, mohl by navíc požádat o obnovu českých soudních procesů, které by se musely konat znovu v jeho přítomnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované