Hlavní obsah

Krejčíř počítá s návratem do Česka, řekla soudu jeho advokátka

Advokátka Krejčíře odmítá, aby byl souzen jako uprchlý.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Advokátka Karolína Babáková řekla u soudu v kauze Čepro, že Krejčíř počítá s návratem do Česka. Odmítá totiž, aby byl Krejčíř souzen jako uprchlý.

Článek

Uprchlík Radovan Krejčíř už zřejmě počítá se svým návratem do České republiky. Vyplývá to z vyjádření jeho advokátky Karolíny Babákové před Vrchním soudem v Praze.

Soud začal projednávat nejznámější Krejčířovu českou kauzu, která vedla k policejní akci, při níž v roce 2005 utekl z České republiky. Jde o obžalobu z pokusu o vytunelování miliard ze státního podniku Čepro a přípravu vraždy celníka.

Soudní řízení je proti Radovanu Krejčířovi vedené jako proti uprchlému.

Karolína Babáková ale před soudem řekla, že s tímto nesouhlasí. K tomu, aby byl její klient veden jako uprchlý, už podle ní není důvod. Krejčíř totiž loni v Jižní Africe stáhl žádost o azyl a letos v březnu tamní soud rozhodl, že je možné vydání Krejčíře do České republiky. V Jihoafrické republice si odpykává pětatřicetiletý trest za obchod s drogami a za vraždu.

Babáková odmítla přímo odpovědět na otázku, zda se Krejčíř proti rozhodnutí jihoafrického soudu o možném vydání odvolá a zda se vůbec do České republiky vrátit chce. Z její řeči před soudem ale vyplynulo, že by se chtěl českého trestního řízení osobně zúčastnit a že už se svým návratem v podstatě počítá.

Že se nejspíš nebude návratu bránit, vyplynulo i z dalšího vyjádření Babákové. Řekla totiž, že návrat už záleží jen na tom, jak se dohodnou jihoafrické a české úřady.

Nicméně na faktu, že je Krejčíř veden jako uprchlý, nyní Vrchní soud v Praze nic nezměnil.

Rozhodnutí v nejznámější Krejčířově české kauze chce vyhlásit ve středu. Pokud by se uprchlík skutečně do České republiky vrátil, mohl by požádat o obnovu procesu. Ten by se tak musel celý konat znovu v jeho přítomnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované

Hlavní zprávy