Hlavní obsah

Krematoria na hraně: vláda jim zmírní emise, zakáže dovoz těl ze zahraničí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Další krematoria v Česku se dostala na hranu svých kapacit. Vláda chce proto v pondělí navrhnout zákaz dovozu těl ze zahraničí a také zmírnit emisní limity krematorií. Připravuje se převoz 50 těl z Ostravy do Hustopečí.

Článek

Ústřední krizový štáb zmapoval situaci v českých krematoriích. Kromě toho ostravského, které je už za maximálním limitem, jsou na hranici kapacitních možností i krematoria v Karlovarském, Olomouckém a Zlínském kraji. K hranici své maximální kapacity se blíží i zařízení v Královéhradeckém, Pardubickém a Plzeňském kraji.

Vláda proto v pondělí projedná několik krizových opatření souvisejících se spalováním lidských ostatků.

Ministerstvo pro místní rozvoj na vládě navrhne zákaz dovozu lidských ostatků ze zahraničí, zrušení místních emisních zákazů a limitů a také zákaz spalování jiného materiálu než těl. Nebude možné tedy spalovat exhumace či biologický odpad z nemocnic.

Zákaz dovozu lidských ostatků ze zahraničí se podle mluvčího Ministerstva pro místní rozvoj netýká repatriace Čechů, kteří nešťastnou náhodou zemřou v zahraničí. Zákaz se však týká například zemřelých ze Slovenska, které rovněž trpí přetíženými krematorii. Pokud návrh projde, česká jim nebudou moct ulehčit.

Ústřední krizový štáb, na který se kvůli vytíženosti ostravského krematoria obrátil Moravskoslezský kraj, zřídil skupinu složenou ze zástupců Hasičského záchranného sboru, Ministerstva pro místní rozvoj a Sdružení pohřebnictví ČR, která bude kapacity krematorií sledovat a rozhodovat o případných převozech těl do jiných regionů.

„Ústřední krizový štáb udělal vše pro to, aby mohlo být co nejdříve převezeno 50 těl z Moravskoslezského kraje do Hustopečí, konkrétní rozhodnutí o převozu je teď v kompetenci magistrátu v Ostravě,“ uvedla mluvčí Ministerstva vnitra Klára Dlubalová.

Převozy se vždy uskuteční po dohodě mezi krematoriem a pohřební službou. „Krematoria budou podskupině hlásit každé ráno aktuální počet žehů za předchozí den a sledovány budou také kapacity a vytížení chladicích a mrazicích boxů,“ dodala Dlubalová.

Mrazicí boxy jsou v současnosti využity v Moravskoslezském kraji, v Olomouckém kraji jsou už připraveny k využití. Volné kapacity momentálně hlásí krematoria v Praze, Libereckém kraji a Kraji Vysočina.

Reklama

Související témata:

Doporučované