Hlavní obsah

Krematorium v Jaroměři jede na plný výkon od prosince

Foto: Krematorium Ostrava

Ilustrační snímek.

Reklama

Jediné krematorium v Královéhradeckém kraji v Jaroměři na Náchodsku jede na plný výkon od prosince 2020. V provozu jsou obě pece, zakázky neodmítají.

Článek

Krematorium v Jaroměři má kapacitu 600 těl měsíčně, za běžného stavu je v provozu jen jedna ze dvou pecí a spálí zhruba 300 zesnulých měsíčně. Vytíženost krematoria je podle něj nejvyšší za dobu fungování, nepochybně se do toho promítl koronavirus.

„Krematorium Jaroměř jede na sto procent tři měsíce – prosinec, leden a únor. Provoz je řízen danou kapacitou krematoria, sjednaná úmrtí jsou zpopelněna dle denní kapacity pecí. Momentálně je maximální kapacita s ohledem na stav pecí 600 těl za měsíc,“ uvedl ředitel František Fischer.

Krematorium v Jaroměři zahájilo činnost v roce 1994, jde o akciovou společnost. Akcionáři jsou města Hradec Králové, Dvůr Králové a Jaroměř. Krematorium v Jaroměři ročně dosud zpopelňovalo více než 3000 zesnulých. Do jaroměřského krematoria jezdí 23 pohřebních služeb z Královéhradeckého kraje.

Královéhradecký kraj zasáhla podzimní a zimní vlna koronaviru velmi silně, nemocnice jsou na hraně kapacit a nápor na zdravotnická zařízení nepolevuje. Nejrychleji v kraji se nákaza delší dobu šíří v okresech Trutnov a Náchod. Podle krajských hygieniků od začátku pandemie v hradeckém kraji zemřelo v souvislosti s covidem 1114 lidí, jen mezi dnešním a středečním dopolednem devět, stejně jako o den dříve.

Reklama

Doporučované