Hlavní obsah

Kreml chce případ Golunova vyřešit do 20. června, jeho zatčení v zemi vyvolalo protesty

Investigativního novináře Ivana Golunova ruská policie zadržela ve čtvrtek.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Kreml se do dvacátého června bude chtít vypořádat se zadržením investigativního novináře Ivana Golunova, kterého policie zatkla kvůli údajnému držení drog. Ruskému serveru Projekt to řekli činitelé ruské prezidentské kanceláře. Dvacátého června proběhne každoroční beseda prezidenta Vladimira Putina s občany, přenášená celostátními televizemi.

Článek

Zatčení investigativního novináře Ivana Golunova vyvolalo v Rusku nebývale silné protesty – podle ruských médií je znepokojeno i ruské vedení. Golunova policie zadržela ve čtvrtek v Moskvě kvůli údajnému držení a šíření drog.

Ministerstvo vnitra slíbilo, že veřejnosti předloží důkazy o novinářově vině, zatím se tak podle moskevského rozhlasu nestalo. Ruská ombudsmanka Taťjána Moskalkovová se kvůli kauze v pondělí setkala s Vladimirem Putinem, podle ní by policie měla novináře propustit z domácího vězení a stíhat ho na svobodě za předpokladu, že neopustí zemi. Ombudsmanka požádala ruského prezidenta, aby zajistil, že generální prokuratura na vyšetřování dohlédne. „Prezident reagoval souhlasně,“ řekla Moskalkovová redakci serveru Meduza, pro který Golunov pracuje.

Golunova se v pondělí zastaly tři přední ruské ekonomické deníky Kommersant, Vedomosti a RBK. Podle nich jsou okolnosti zatčení podezřelé a důkazy proti žurnalistovi nepřesvědčivé. Na titulních stranách proto zveřejnily společné prohlášení, v němž požadují důkladně prověřit počínání policistů. Deníky zároveň upozornily, že zatčení mohlo souviset s novinářovou prací při odhalování korupce.

Spolupracovníci a přátelé novináře prakticky nepřetržitě demonstrují před budovou generální prokuratury. V Moskvě, Jekatěrinburgu a dalších městech se připravuje několik protestních shromáždění.

Ivana Golunova policie zadržela ve čtvrtek, když mířil na schůzku se svým zdrojem. V jeho batohu byly podle policistů objeveny drogy, konkrétně mefedron a kokain. Šestatřicetiletý reportér je však podle svého advokáta přesvědčen, že drogy mu do batohu nastrčila policie, aby ho dostala do vězení. Policisté měli novináře po zatčení podle jeho vyjádření zbít, když se domáhal hovoru s advokátem a příbuznými. Ještě před soudním jednáním a uvalením domácího vězení tak byl Golunov převezen do nemocnice.

Reklama

Doporučované