Hlavní obsah

Kreml odmítl dialog s demonstranty, Navalné dal soud pokutu

Foto: Profimedia.cz

Snímek z nedělních protestů v Moskvě.

Reklama

Kreml dnes odmítl možnost dialogu s účastníky víkendových protestů za osvobození Alexeje Navalného. Manželce opozičního vůdce vystavil moskevský soud za účast na nepovolené demonstraci pokutu 20 000 rublů (asi 5700 Kč).

Článek

Julija Navalná patřila mezi více než 5300 demonstrantů, které policisté zadrželi při nedělních protestech napříč Ruskem. Ty se odehrály navzdory mrazům i výstrahám úřadů, hrozících přísnými tresty, poznamenala agentura Reuters. Juliji Navalnou policisté zadrželi i o týden dříve při předchozím protestu 23. ledna, připomněl list Kommersant.

Soud pokutu odůvodnil tím, že se Navalná zúčastnila nepovolené akce vytvářející překážky v dopravě, sdělila advokátka opozičníkovy manželky agentuře Interfax.

Pokutu soud uložil Navalné za přestupek. Prokuratura však hrozí organizátorům a účastníkům protestů i trestním stíháním, hrozícím i dlouholetým pobytem za mřížemi.

Kreml dnes označil demonstranty za výtržníky a provokatéry, s nimiž nehodlá vést dialog. Přítomnost „velkého množství výtržníků a provokatérů“ také vysvětluje tvrdou reakci pořádkových sil, uvedl mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov s tím, že namísto dialogu je v tomto případě nutné „konat se vší přísností zákona“.

V Rusku je podle Putinova mluvčího možné vyjadřovat své názory v souladu se zákonem a je nepřípustné využívat k tomu nezákonné akce. Podle mluvčího se nemají „primitivně hodnotit“ záběry zachycující brutální zákroky pořádkových sil bez uvědomění si, co bylo důvodem k tvrdým opatřením a jaké chování zákrokům předcházelo. Existuje podle něj i velké množství záběrů dokládajících „naprosto nepřípustné“ útoky na těžkooděnce a policisty. Sám Putin ovšemže nemůže zhlédnout „každé video natočené během nezákonných akcí“, dodal mluvčí podle Kommersantu.

Nedělních protestů proti Navalného uvěznění se zúčastnily desetitisíce Rusů. Policie jich zadržela více než 5300, o týden dříve přes 4000.

Známý Putinův kritik je ve vazbě od 17. ledna, kdy se vrátil z Německa. Tam se léčil po srpnové otravě nervově paralytickou látkou novičok, kterou připisuje Putinovi a ruské tajné službě. Ve vazbě čeká na soud, který již v úterý může Navalného poslat na několik let do vězení. Ruská prokuratura dnes podpořila návrh vězeňské služby změnit Navalnému dříve uložený podmíněný trest na nepodmíněný. Západ hrozí Moskvě dalšími sankcemi.

Navalnyj byl v Rusku dvakrát podmíněně odsouzen. Kritik Kremlu tvrdí, že je politicky pronásledován a že jej odsoudili jen proto, aby nesměl kandidovat proti Putinovi na prezidenta a že jej Evropský soud pro lidská práva očistil.

Reklama

Doporučované