Hlavní obsah

Kreml versus alkohol. Tahle válka se nedá vyhrát, Rusko alespoň obnoví záchytky

Jiří Just
Novinář, dlouhodobě žije v Rusku
Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Kultovní sovětský antialkoholický plakát z roku 1954, autor Viktor Govorkov.

Reklama

Tak jako Vladimir Putin je i alkohol pro mnohé Rusy jedinou a trvalou jistotou.

Článek

V Rusku se pije. Nebo spíš s vervou chlastá. Moskva a možná i Petrohrad jsou tak trochu mimo, ale jinak zbytek země dělá čest asi nejoblíbenějšímu stereotypu: Rusko rovná se alkohol.

Vláda si chce na alkoholiky došlápnout – nebo jim také podat pomocnou ruku. Znovu zřizuje záchytky, které byly zrušeny v roce 2011. Budou Rusové s pitím alkoholu opatrnější?

Moskva stojí mírně mimo trend zuřivého pití díky tomu, že za posledních deset let se kultura spotřeby alkoholu přece jen změnila. Když jsem poprvé navštívil ruskou metropoli, tak nebylo nic neobvyklého, když se vagonem metra kutálela prázdná lahev od piva. Dnes je podzemní dráha čistá, vyfintěná a s bezplatným internetem.

Na moskevském sídlišti už nepotkávám „strejdy“ postávající u větracího komínku metra, ze kterého si udělali improvizovaný stolek. Dříve se okolo něho pravidelně shlukovalo zhruba pět postav a na plechové stříšce stála lahev vodky a piva na zapití. Jsou pryč. Teď už jen občas zahlédnu za garážemi osamocené alkoholiky, kteří si cestou domů dávají na kuráž.

Na obyvatele Moskvy a Petrohradu, asi jako jediné, platí i kampaň na podporu nealkoholického piva. O přechodu z vodky na pivo a víno ruská vláda usiluje desetiletí. Posledních několik let je ve sdělovacích prostředcích zakázána reklama alkoholických nápojů. Proto když v televizi běží reklama na pivo, tak jen na Birell. Obyvatelé velkoměsta tím uraženi nejsou, ale zkuste pivo bez promile nabídnout v takovém Dzeržinsku, 400 kilometrů od Moskvy na východ. Tam platí: čím ostřejší pivo, tím lepší.

Národní sport jede

Konzumace alkoholu je v Rusku stále něco jako národní sport. I když Rusové s oblibou svůj koníček bagatelizují. Prý to není tak strašné jako v jiných zemích střední a východní Evropy. Jak uvádí Světová zdravotnická organizace, mezi lety 2003 až 2016 se spotřeba alkoholu na osobu v Rusku dokonce snížila o 43 procent. Rusové i méně umírají na následky užívání alkoholu. Relativně méně. Ročně připraví alkohol o život v Rusku bezmála 50 tisíc lidí.

Tradičně si alkohol nejvíce nalévají na drsném ruském severu. V Něneckém autonomním okruhu nebo na Sachalinu se ročně vypije 28 litrů čistého alkoholu na osobu. V Moskevské oblasti, obklopující ruskou metropoli, skoro 26 litrů. Podle statistiky se v Rusku nejvíce nepije vodka, ale pivo. Více jak 55 litrů na osobu.

V ruské vášni k alkoholu se dá najít mnohé. Jedním z aspektů je, že obyvatelé ruského venkova nemají co dělat. A když není v takové uralské vesničce do čeho píchnout, tak se lidově řečeno „leje“. Nezachrání to ani televize, ani přírodní krásy vůkol.

Před pár týdny jsem projížděl krajinou vzdálenou několik tisíc kilometrů od Moskvy. Zastavil jsem se v malé obci. Asi na dvacet dřevěných domků v různém stavu zchátralosti připadal jeden obchod. Skromné regály nabízely povětšinou jen alkohol a „zakusku“ čili nějakou chuťovku, kterou se pití prokládá. A aby obrázek byl úplný, na okraji obce ve škarpě odpočíval notně společensky unavený pán.

A ještě jedna lingvistická perlička z ruštiny. Sloveso „rasslabiťsja“ znamená původně relaxovat, odpočinout si. V přeneseném významu také vyjadřuje dát si pár panáků vodky nebo piv. Zkrátka, pití alkoholu bývá pro Rusy relax.

Pro skleničku se leckterý Rus natahuje také kvůli nesnesitelné tíze bytí. Režim neustále přitvrzuje, Rusové vidí budoucnost země velmi mlhavě. Změny k lepšímu se na obzoru nerýsují. A proto také pijí. Alkohol je odpovědí na Putinovu stabilitu. Únik od všednodennosti, která je místy šedivá, až černá. A tak jako Vladimir Putin je i alkohol pro mnohé Rusy jedinou a trvalou jistotou.

Suchý zákon

Nedá se tvrdit, že by úřady proti konzumaci alkoholu nic nedělaly. Kreml v posledních letech zvýšil spotřební daň na alkohol. Předpokládá se, že růst bude přinejmenším další tři roky. V roce 2022 daň z litru vodky má dosahovat 589 rublů, asi 212 korun. Současně se bude zvyšovat minimální cena vodky. Od příštího roku by měla půllitrová lahev stát nejméně 230 rublů, přibližně 83 korun.

Tato opatření mají i svou odvrácenou stranu. Prudce roste nelegální online prodej alkoholu. Experti odhadují, že roční příjmy černého trhu s alkoholem na internetu dosahují dvou miliard rublů, zhruba 720 milionů korun. Alkohol nabízený online je sice levnější, ale často hrozí, že se jedná o pančované zboží. Méně majetní Rusové naopak stále častěji pijí různé tinktury s obsahem alkoholu.

Ale nejvíc možná Rusy trápí noční zákaz prodeje alkoholických nápojů. Těsně před jedenáctou se často, zejména o víkendu, v supermarketech tvoří fronty nervózních zákazníků, kteří se chtějí na poslední chvíli zásobit. Od hodiny před půlnocí až do osmé ranní totiž platí suchý zákon.

A teď vláda přichází s novým protiopileckým opatřením. Státní duma v prvním čtení schválila zákon o zřízení záchytných zařízení. Ta by se měla objevit ve všech regionech. Odpovídat za ně budou místní správní orgány.

Poslední ruská záchytka zavřela své dveře před osmi lety. Kremlu došlo, že to asi byla chyba. V posledních letech totiž přibylo trestných činů spáchaných pod vlivem alkoholu. Statistika ministerstva vnitra uvádí, že pouze v loňském roce měli lidé pod vlivem alkoholu na svědomí více než 326 tisíc zločinů. Každý třetí trestný čin tak spáchali opilci.

Podle nového zákona bude mít napříště policie možnost dopravit do záchytek „osoby, které nejsou schopny samostatného pohybu a orientace“. Zdravotnická péče se takovým lidem poskytne i bez jejich souhlasu. Záchytky budou zřizovány při nemocnicích a sociálních ústavech. Opilci si za pobyt na záchytce budou muset platit.

S mladou manažerkou Olgou pijeme cider v restauraci poblíž centra Moskvy. Dříve docela ráda „pařila“. Ptám se jí, co na nápad opětovného zřízení záchytek říká.

„Zní to jako dobrý vtip ze starých časů. Jako kdybychom se vraceli do dob Sovětského svazu. Nikdo v mém okolí nepije tolik, aby ho museli policisté odvážet na záchytku. Ale jak jsem si všimla, v moskevských barech se pije pořád stejně. Jen se mi zdá, že stoupá spotřeba drog.“

Autor je novinář, dlouhodobě žije v Rusku a na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Doporučované