Hlavní obsah

Kremlík chce zůstat, ale kam s ním? V resortu si ho moc neváží

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Kremlík.

Reklama

Pokud odvolaný Vladimír Kremlík na Ministerstvu dopravy zůstane, ocitne se v nepřátelském prostředí. Úředníci jej už dříve líčili jako mimořádně nerozhodného a alibistického člověka s nechutí nést za svá rozhodnutí odpovědnost.

Článek

Vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček, pověřený řízením Ministerstva dopravy, stále nevylučuje, že jeho vyhozený předchůdce Vladimír Kremlík zůstane v resortu a najde v něm náhradní uplatnění. Celou záležitost nechává Havlíček otevřenou a nepřikládá jí nyní ani větší význam.

„Možná je to mediálně zajímavé, ale s ohledem na priority resortu je to technická věc,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Jako podstatnější než osud Kremlíka vidí vicepremiér chod celého úřadu, plnění slibů a investičních plánů. Teď se chce soustředit na reorganizaci úřadu, což označil za hlavní úkol i premiér Babiš.

Kremlík byl z funkce odvolán se zdůvodněním, že hrubě manažersky selhal, když nedokázal ohlídat projekt, jehož cílem je zavedení elektronické dálniční známky od roku 2021. Teď však Havlíček mimo jiné vyzdvihuje Kremlíkovu ochotnou spolupráci při předávání ministerské agendy.

Je zřejmé, že Havlíček vinu nehodlá nechat pouze na jediném člověku z ministerstva. Nepřímo se rozhodl potrestat i všechny dosavadní Kremlíkovy náměstky, když plánuje vypsat výběrová řízení na nové šéfy všech ministerských sekcí. Havlíček chce v příštích dnech nakreslit i novou organizační strukturu.

To je i způsob, jak se může „elegantně“ zbavit náměstka Tomáše Čočka, který byl Babišem označen za jednoho ze spolupachatelů skandálu s e-vinětami, přitom je pod ochranou služebního zákona.

Dezinformace v „Babišově” deníku?

Veřejné debaty o možném setrvání vyhozeného a kritizovaného Kremlíka na ministerstvu rozproudil premiér Andrej Babiš svým údajným čtvrtečním výrokem pro deník MF Dnes. „Ano, dohodli jsme se, že tam zůstane v pozici náměstka. Bude panu Havlíčkovi pomáhat v některých věcech, například majetkových,“ citoval list jeho vyjádření o Kremlíkově budoucnosti.

Podle informací MF Dnes mělo jít o pozici politického náměstka, která byla na ministerstvu dosud neobsazená. V pátek ráno ale zprávy deníku, jenž patří do Babišem založených svěřenských fondů, označil už premiér za nepravdivou informaci, vytrženou z kontextu.

Prý nešlo o jeho skutečnou citaci. Babiš podle vlastního tvrzení novinářům řekl pouze, že „to také slyšel“, že „někteří navrhují” Kremlíka na náměstka, ale „neměl možnost hovořit s panem Havlíčkem“.

Hnutí ANO prý žádné trafiky nerozdává a určitě rozdávat nebude. Kremlík tedy nebude ani politickým náměstkem, ani jiným. A jestli bude nějak spolupracovat s Havlíčkem, je podle Babiše čistě záležitostí nově pověřeného ministra.

Je otázkou, zda šlo skutečně o dezinformaci MF Dnes, jak tvrdí premiér, nebo další z Babišových otoček pod tíhou veřejného mínění. Deník se k tomu nevyjádřil. Původní informaci ale začal premiér dementovat teprve ve chvíli, kdy se na sociálních sítích rozpoutala vlna kritiky. Právě kvůli trafikantství.

V nepřátelském prostředí

Jestliže Kremlík v nějaké roli na Ministerstvu dopravy zůstane, nebude mít zrovna ideální pozici. V úřadu si za necelý rok vytvořil řadu nepřátel, i mezi náměstky a řediteli odborů. A to se může odrazit i v jeho další práci a v komunikaci s někdejšími podřízenými.

O velmi negativním vnímání Kremlíka může svědčit i dopis, který úředníci loni adresovaĺi právě premiérovi Babišovi a z něhož Seznam Zprávy už na konci listopadu citovaly.

Anonymní pisatelé vylíčili Kremlíka jako mimořádně nerozhodného a alibistického člověka s nechutí nést za svá rozhodnutí odpovědnost. „Jako nadřízený vždy věc staví do pozice, že podřízení podají návrh řešení, na poradě se věc projedná a přijme se kolektivní rozhodnutí. Nikdy se k situaci nestaví tak, že jde o jeho rozhodnutí jako šéfa,“ popsali údajný tradiční model Kremlíkova chování. Autoři se také velmi kriticky vyjádřili ke Kremlíkovým metodám práce.

Navzdory tomu by sám Kremlík chtěl na ministerstvu zůstat. Zatím podle neoficiálních informací žádné jiné místo, které by mu zajistilo živobytí, nemá.

Bývalý ministr by se patrně raději vrátil do Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, kde pracoval před svým nástupem na ministerstvo. Ale jeho jeho původní, méně třaskavé místo náměstka pro právní služby a hospodaření s majetkem je ve zmíněném úřadu už obsazeno. Zastává je teď právnička Tereza Vavrečková.

Reklama

Související témata:

Doporučované