Hlavní obsah

Kremlík tvrdí, že mu nabídli úplatek, policii to ale neřekl. Ta už případ vyšetřuje

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Kremlík

Reklama

Bývalý ministr dopravy uvedl, že mu byl před Vánoci nabídnut úplatek od právníka Martina Janouška kvůli zakázce na auditora mýtného sytému. Janoušek podá trestní oznámení pro pomluvu a křivé obvinění.

Článek

Podezření, že bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) dostal u zakázky na auditora mýtného systému nabídku úplatku ve výši 1,5 milionu korun vyšetřuje policie i Bezpečnostní informační služba (BIS). „Na vámi uvedené věci již delší dobu spolupracujeme s BIS,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Kremlík Seznam Zprávám sdělil, že s informací se v polovině ledna, když byl ještě ve funkci, obrátil na BIS. Policii přitom podezření na trestný čin podle všeho neoznámil. To v pondělí uvedl i ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček. Kremlík kvůli tomu tak může mít sám problémy se zákonem.

BIS na dotazy Seznam Zpráv ohledně úplatku věc nekomentovala. Reakce přišla až po vydání článku v pondělí. „Můžu potvrdit, že jeden z členů vlády se obrátil na ředitele BIS s informací, že se ho údajně někdo pokusil podplatit. Pan ředitel Koudelka pana ministra upozornil, že by měl co nejrychleji tuto skutečnost oznámit orgánům činným v trestním řízení. Zároveň BIS začala připravovat aktivitu, při které by ve spolupráci se státním zastupitelstvím a Policií ČR zajistila potřebné informace,“ řekl mluvčí BIS Ladislav Šticha v České televizi (ČT).

Kremlík dostal nabídku úplatku před Vánocemi při schůzce na ministerstvu od právníka Martina Janouška z kanceláře Rowan Legal, která zastupuje mimo jiné společnost CGI, jež zakázku na mýtného auditora získala. Mluvilo se o tom, jestli ministerstvo dohled nad výběrem mýtného nakonec svěří státní firmě Cendis. „Nabídl mi úplatek,“ řekl Kremlík.

Právník Janoušek dříve své chování vysvětloval tím, že měl kocovinu, po zveřejnění článku ale své vysvětlení rozvedl. „Kategoricky odmítám lživé obvinění, která proti mě vznesl bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík. Zcela nevěrohodně na mě působí fakt, že údajnou nabídku úplatku nahlásil se zpožděním několika týdnů a to prostřednictvím SMS zprávy řediteli BIS a jako právník naprosto ignoroval standardní postup ve spolupráci s orgány činnými v trestním řízení,“ uvedl. Janoušek také dodal, že podá trestní oznámení pro pomluvu a křivé obvinění.

O věci bývalý ministr informoval 14. ledna textovou zprávou ředitele BIS Michala Koudelku. Setkali se o den později a podle Kremlíka mu ředitel BIS slíbil, že o úplatku promluví s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a také s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Premiér v pondělí Seznam Zprávám napsal, že žádné informace o úplatku neměl.

Pondělní zpráva vyvolala i zájem politiků. "Co se týče pana Kremlíka a jeho úplatku, tak zatím zjišťuji veškeré informace, ale přijde mi dost podivné, že se s tím ozval až teď v tuto chvíli a nikoliv v té chvíli, kdy mu měl být nabídnut a zda to není vrtěti psem, když byl odejit z ministerstva. A tu oznamovací povinnost měl okamžitou, takže to je dosti zvláštní. Budeme se snažit zařadit bod na schůzi ve Sněmovně – který by se tomu celému věnoval, " uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

Poslanci se budou také zajímat o detaily kolem zakázky na e-shop k dálničním známkám. Podle zjištění Seznam Zpráv šlo ve skutečnosti o velmi sofistikovaný sledovací systém, který Ministerstvo dopravy připravovalo ve spolupráci s tajnými službami a policií.

„Velkého bratra intenzivně řešíme a nedopustíme. Tento týden budeme žádat utajené dokumenty k zakázce, abychom se mohli přesvědčit, jak to všechno je,“ uvedl místopředseda pirátů Ondřej Profant.

Informace bude chtít i ODS. „Bezpečnost je důležitá, ale stát by lidi neměl sledovat na každém kroku. Od vlády chceme slyšet, proč se někdo v tichosti snaží zavádět špehovací systém na občany. Soukromí je předpokladem svobody, nesmíme dovolit, aby nám ho stát ukradl,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Nelíbí se mi to. Chápu rozsah bezpečnostních rizik, zvykl jsem si, že na letišti jsem pod stálým dohledem, ale svět, kde stát kontroluje kam, kdy a s kým jedu, mi je proti srsti. Mrzí mě, že jsem se o tomto záměru, jako člen bezpečnostního výboru, dozvěděl z tisku,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan.

Reklama

Doporučované