Hlavní obsah

Kremlíka a úplatek ať řeší policie, jsme protikorupční vláda, říká Vojtěch

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Exministr dopravy Vladimír Kremlík tvrdí, že mu byl nabídnut 1,5milionový úplatek. Policii to ale nahlásil až v úterý.

Článek

Případ údajného nabídnutí úplatku pro nyní již bývalého ministra dopravy Vladimíra Kremlíka, na který upozornily Seznam Zprávy, pondělní vláda neřešila.

„Jsou tam podána trestní oznámení. Předpokládám, že to bude teď řešit policie. To je ten nejlepší způsob, jak se dobrat pravdy. Nemyslím si, že to pan premiér může vyšetřit,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rozhovoru pro Seznam Zprávy, jehož celé znění brzy vydáme na webu.

Informace o případu má tak pouze z médií. „Jsem přesvědčený, že s touto vládou nejsou spojeny žádné velké korupční skandály. Je otázka, jak to vlastně bylo, jestli ministr Kremlík něco trestného spáchal. To nedokážu vyhodnotit,“ dodal.

Premiér Andrej Babiš (ANO) probral v úterý s bývalým ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem (za ANO) jeho informace o údajném úplatku. Jednání se účastnil podle premiéra i Kremlíkův nástupce Karel Havlíček. Babiš dnes při návštěvě Zlínského kraje novinářům řekl, že chování bývalého ministra nerozumí. Věc podle něj vyšetří policie.

Kremlík údajně dostal kvůli zakázce na auditora mýtného systému nabídku úplatku 1,5 milionu korun. Uvedl, že se kvůli nabídce v polovině ledna, kdy byl ještě ve funkci, obrátil na Bezpečnostní informační službu (BIS). Až tento týden v úterý ale podal trestní oznámení.

Babiš uvedl, že dříve ho o údajném úplatku Kremlík neinformoval, a podivil se nad tím, že místo policie se obrátil na novináře. „Takže tomu nerozumím, co pan Kremlík předvádí. Je právník, takže ze zákona měl konat, on to teď dodatečně podal,“ uvedl premiér. Poznamenal, že po odvolání ministra už nemá potřebu se k věci vyjadřovat. „Určitě to policie vyšetří všechno,“ uzavřel.

Kremlík dostal nabídku před Vánocemi od právníka Martina Janouška, jehož advokátní kancelář zastupuje mimo jiné společnost CGI, která zakázku na mýtného auditora získala. Janoušek uplácení popřel a ohlásil, že podá trestní oznámení pro křivé obvinění. Při další schůzce s Janouškem se Kremlík na nabídku 1,5 milionu z prosince zeptal. Janoušek na zvukovém záznamu rozhovoru říká, že nemá o věci nejmenší tušení. Kremlík pak v pondělí popřel, že by v souvislosti s uplácením někoho jmenoval.

Bývalý ministr dopravy je nyní v dvouměsíční výpovědní lhůtě, která začala plynout 1. února. Na dohodu o okamžitém ukončení pracovního poměru na rozdíl od předchozích ministrů nepřistoupil. Nový ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) zatím s Kremlíkem o případné spolupráci v dopravě nejedná.

„Pan Vladimír Kremlík je momentálně na překážkách. Byla mu zaslána výpověď, která běží od 1. února. Postupuje se dle zákoníku práce,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Zaměstnanci „na překážkách“, které jsou v tomto případě na straně zaměstnavatele, není ministerstvo schopno zadat práci odpovídající jeho původnímu zařazení.

Kremlík po uplynutí lhůty dostane odchodné ve výši jednoho platu. „Prozatím žádné částky s ukončením pracovního poměru panu Kremlíkovi vyplaceny nebyly,“ dodal Jemelka. Mluvčí vysvětlil, že podle zákoníku práce vzniká ministrovi pracovní poměr jmenováním do funkce.

Ministerstvo podle Jemelky stejně postupovalo i při ukončení pracovního poměru předchozích ministrů dopravy. Dosud však všichni ostatní exministři podle něj po obdržení výpovědi následně přistoupili k dohodě o ukončení pracovního poměru. „Nároky z ukončení tohoto poměru tak nebylo potřeba řešit,“ uvedl mluvčí. Kremlík ovšem na dohodu zatím nepřistoupil.

Reklama

Doporučované