Hlavní obsah

Křesla ve vládě doznala změn. Takto se rýsuje Fialův kabinet

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Příští úterý čeká vládní vyjednavače náročný den. Počítá se i s pauzami pro strategické porady.

Reklama

Seznam Zprávy rekonstruovaly aktuální stav vyjednávání o nové vládě. Koalice PirSTAN má požadavek na obsazení tří dosud nejistých ministerstev. Oba tábory se zajímají o životní prostředí.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Od voleb uplynou tři týdny a čas na vyladění vládních obrysů se krátí. O podobě vládní sestavy chtěly mít koalice podle původního plánu jasno již tento týden, jenže ani několikahodinové jednání v tomto týdnu nepřineslo definitivní seznam.

Stále není zřejmé ani to, v jakém poměru a jaká ministerstva si pět stran a hnutí rozdělí. Koalice se znovu sejdou příští úterý. Počítá se s celodenním jednáním rozděleným několika přestávkami na více bloků.

Je pravděpodobné, že příští úterý si obě koalice řeknou, co která strana a hnutí získá, ale ještě nezveřejní, kdo konkrétně ve vládě zasedne. To by měli politici vyladit do konce příštího týdne, aby mohli plán zveřejnit před prvním zasedáním nové Poslanecké sněmovny 8. listopadu.

Zdroje Seznam Zpráv, které jsou od začátku blízko vyjednávání o vládě, současnou situaci rekonstruují následovně. Koalice PirSTAN by měla obsadit Ministerstva vnitra, průmyslu a obchodu, školství a oblast digitalizace a IT.

Pak je tu balík tří rezortů, které by Piráti a Starostové rádi obsadili, avšak čekají, co na to v úterý řekne druhá koalice SPOLU. Jde především o Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo životního prostředí a zahraničí. Kolik křesel nakonec v rámci koalice připadne Pirátům, není jasné – požadují jich polovinu.

Informace se shodují v tom bodě, že nejblíže k obsazení Černínského paláce má dlouhodobý kandidát na ministra zahraničí a pirátský exposlanec Jan Lipavský. Ministerstvo pro místní rozvoj si dlouhou dobu nárokovali Starostové, podle zdrojů Seznam Zpráv na tomto požadavku ale nechtějí nechat koalici vykrvácet a jsou připravení se ho ve prospěch Pirátů vzdát.

Ministerstva pro Spolu

Premiér: Petr Fiala (ODS)

Ministr financí: Zbyněk Stanjura (ODS)

Ministr dopravy: Martin Kupka (ODS)

Ministr spravedlnosti: Pavel Blažek (ODS)

Ministryně obrany: Jana Černochová (ODS)

Ministr zdravotnictví: Vlastimil Válek (TOP 09), Tom Philipp (KDU-ČSL)

K jednání:

Ministr kultury: měl by ho získat kandidát TOP 09, mluvilo se i o Martinovi Baxovi (ODS)

Ministr zemědělství: post pro KDU-ČSL, získat by jej měl Marian Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí: post pro KDU-ČSL, hovoří se o senátorce Šárce Jelínkové

Ministr pro evropské záležitosti: nejčastěji se mluví o poslanci Ondřeji Benešíkovi (KDU-ČSL)

Pirátská strana trvá na tom, že o obsazení ministerstev měla jasno už před volbami, když vyvěsili seznam svých odborných garantů. U Ministerstva pro místní rozvoj byli uvedeni tehdejší poslanec Ondřej Profant a pražský radní Adam Zábranský. Možností také je, že by na místní rozvoj mohl zamířit šéf Pirátů Ivan Bartoš a naopak oblast IT a digitalizace by obsadil pirátský poslanec Jakub Michálek.

„To je skutečně záležitost jednání s partnery a odkrývat karty teď by nebylo fér vůči nim. A ano, případné mé angažmá na MMR by dávalo smysl, protože jsem se tomuto segmentu věnoval. Ale dokud není dojednáno vše, není dojednáno nic,“ uvedl Bartoš v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Pokud by místní rozvoj obsadili Piráti, snažení Starostů by se upnulo na získání Ministerstva životního prostředí. Zejména kvůli Zelené dohodě pro Evropu (Green Deal), velkým financím a společenské důležitosti bude tento úřad hrát do budoucna čím dál větší roli. To si však uvědomuje i konkurenční koalice SPOLU, která by rovněž tento rezort ráda získala do své správy.

Ministerstva pro PirSTAN

Ministr vnitra: Vít Rakušan (STAN)

Ministr průmyslu a obchodu: Věslav Michalik (STAN)

Ministr školství: Petr Gazdík (STAN)

K vyjednávání:

Pozice vicepremiéra pro Ivana Bartoše, který by mohl mít na starost buď místní rozvoj nebo digitalizaci a IT. Pokud by získal místní rozvoj, digitalizaci by mohl dostat na starost pirátský poslanec Jakub Michálek.

Ministerstvo pro místní rozvoj: mluví se o kandidátovi za Piráty (Ivan Bartoš, Ondřej Profant, Adam Zábranský)

Ministerstvo životního prostředí: Lukáš Vlček (STAN)

Ministerstvo zahraničí: Jan Lipavský (Piráti)

Sestavování nové vlády se zadrhlo na jednáních s Piráty. V jejich řadách zejména v posledních dnech narostla nervozita a nejistota spočívající v základní otázce: Chtějí nás ostatní ve vládě?

Takové podezření u Pirátů způsobila vyjádření některých koaličních politiků, kteří se o Piráty kriticky otřeli v médiích. Například senátor za STAN Zdeněk Hraba kritizuje Piráty za to, že chtějí víc než jedno ministerstvo.

Pichlavou šipku vyslala i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která v rozhovoru pro Novinky.cz před několika uvedla: „Pnutí, které je v Pirátské straně a které je pochopitelné, nás netěší, protože se projevuje už teď při jednání o vládě.“

A nejistotu do vztahů vneslo i to, že senátoři ze STAN nepodpořili v Senátu návrh na zavedení takzvaného klouzavého mandátu, což byl jeden z programových bodů koaliční smlouvy mezi Piráty a Starosty.

Kritiku si vysloužila i Olga Richterová, která byla kandidátkou na ministryni práce a sociálních věcí, nakonec ale z osobních důvodů otočila. Zástupci Pirátů se dušují, že o vládě vyjednávají seriózně. Obavy ale u partnerů vyvolává fakt, že vstup do vlády musí Bartošovi ještě odhlasovat strana.

Reklama

Doporučované