Hlavní obsah

Kreslené postavičky mají zmizet z krabic britských cereálií. Lákají děti ke konzumaci cukru

Postavičky na obalech cereálií v Británii možná zmizí.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Poslanec labouristické strany Tom Watson považuje za „velmi nezodpovědné“ chování firem, které propagují své produkty pomocí kreslených maskotů a chce postavy z obalů cereálii odstranit. Tvrdí, že děti v Británii tak příliš konzumují cukr, což může způsobit obezitu nebo i cukrovku.

Článek

Kreslené postavičky pro děti, jako je tygr Tony nebo opice Coco, možná zmizí z krabic sladkých cereálií pro děti. Údajně nabádají britské děti k nadměrné konzumaci cukru, a to se nelíbí jednomu z britských politiků Tomovi Watsonovi.

Poslanec labouristické strany a zároveň tajemník pro digitální média, kulturu a sport chce apelovat na reklamní společnosti, jelikož podle něj hrají klíčovou roli v nárůstu dětské obezity a zubní krizi. Watson považuje rafinovaný cukr za stejně škodlivý jako například tabák. Chování firem, které používají pro propagaci svých produktů kreslené maskoty, považuje za „velmi nezodpovědné”.

Až třetina dětí odchází ze základní školy s nadváhou a až 23 % pětiletých dětí má jeden až dva chybějící nebo zkažené zuby, píše The Independent. „Jsme národ s nadváhou a nezdravou závislostí na cukru – a to z velké části kvůli reklamnímu průmyslu,” řekl Watson podle zpravodajského webu.

Cereálie jsou největším zdrojem cukru v každodenní stravě dětí mladších deseti let. Například cereálie Frosties firmy Kellogg's obsahují 37 gramů cukru na 100 g cereálií, ukazují čísla, na kterých labourista staví svoji kritiku. Jiné cereálie mají poměr cukru nižší, Cookie Crisp Wolf, Sugar Puffs Honey Monster nebo Golden Nuggets obsahují 22 g cukru na 100 g.

Obaly produktů jsou považovány za „domácí billboardy”, zobrazují misky plné cereálií, které často neodpovídají reálným porcím, které je dítě schopné sníst, či jaké by v rámci doporučené denní dávky živin sníst mělo.

Výzkum britské univerzity Cardiff ukázal, že dítě jen z jedné porce cereálií překročí denní limit cukru o 12,5 %. To přispívá k růstu obezity a stoupá i riziko cukrovky.

Reklama

Doporučované