Hlavní obsah

Křetínský a Tkáč získali podíl ve společnosti vlastnící Makro

Foto: wikimedia.org/Patryczek94

Reklama

EP Global Commerce koupila podíl v německé společnosti Metro AG. Ta v Česku vlastní obchody Makro. Podle mluvčího EPGC Daniela Častvaje podléhá dohoda schválení dozorčí rady firmy Haniel a souhlasu antimonopolních úřadů.

Článek

Společnost EP Global Commerce (EPGC) miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče vstupuje do německé obchodní společnosti Metro AG, která v Česku vlastní velkoobchody Makro. EPGC podle dnes uzavřené dohody získá 7,3 procenta kmenových akcií a opci na dalších 15,2 procenta v Metro AG. Za EPGC to dnes ČTK oznámil Daniel Častvaj.

Druhou stranou kontraktu je firma Haniel Finance Deutschland, stoprocentní dceřiná společnost firmy Franz Haniel & Cie, která je nyní největším individuálním akcionářem v Metru. Převáděný podíl spolu s opcí představuje veškeré kmenové akcie, které společnost Haniel v Metru vlastní. „Smluvní strany se dohodly, že nezveřejní kupní cenu,” uvedl Častvaj. Dohoda podle něj podléhá schválení dozorčí rady firmy Haniel a souhlasu antimonopolních úřadů.

„Pokud jde o opci na koupi dalšího podílu společnosti Haniel, naším záměrem je opční lhůty využít k potvrzení našeho přesvědčení, že budeme jako akcionáři schopni pozitivně přispět k rozvoji společnosti Metro AG,” uvedl Křetínský. Předpokládá, že EPGC opci využije. „Nevylučujeme ani akvizici akcií společnosti (Metro) od dalších akcionářů,” doplnil.

Metro se značkou Metro Cash & Carry má podle svého webu v 25 zemích víc než 760 obchodů a zaměstnává přes 100 000 lidí. Obsluhuje 21 milionů zákazníků. Pod značkou Real provozuje firma v Německu 280 prodejen a pracuje pro ni víc než 34 000 lidí.

V České republice je skupina Metro zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje v Česku 13 velkoobchodních center. Ve fiskálním prvním čtvrtletí do konce prosince společnosti Metro AG stoupl čistý zisk o 88 procent na 232 milionů eur (šest miliard Kč). Tržby se zvýšily o 0,2 procenta na 10,1 miliardy eur.

Ve společnosti EP Global Commerce vlastní Křetínský 53 procent a Tkáč zbylých 47 procent. Křetínský je hlavním akcionářem a generálním ředitelem společnosti Energetický a průmyslový holding (EPH). Tkáč patří k zakladatelům a spoluvlastníkům investiční skupiny J&T, která podniká zejména v Česku a na Slovensku.

Reklama

Doporučované