Hlavní obsah

Křetínský koupil podíl ve West Ham United. Co se stane se Spartou?

Foto: Profimedia.cz

Český miliardář Daniel Křetínský (vlevo) se raduje po zisku titulu pražské Sparty v roce 2014.

Reklama

Daniel Křetínský se stal akcionářem West Ham United. Jeho celkový podíl v anglickém klubu činí 27 procent. Ke třem českým reprezentantům v kádru Hammers – Součkovi, Coufalovi a Královi – se tak přidává i krajan – investor.

Článek

V Premier League, nejslavnější fotbalové lize světa, působí ode dneška další český zástupce. Tentokrát to není hráč. Daniel Křetínský, majitel pražské Sparty a jeden z nejbohatších Čechů, se stal menšinovým vlastníkem klubu West Ham United.

Renomovaný server The Athletic napsal, že spekulace kolem možného akcionářského vstupu Křetínského do West Hamu United se naplnily, později dokončení transakce potvrdily jak klub, tak Křetínského firma, přes níž se stane spoluvlastníkem úspěšného týmu z Premier League.

Stalo se tak jen několik dní poté, co Křetínský přímo v ochozech domácího stadionu Kladivářů přihlížel senzačnímu vítězství nad favorizovaným Liverpoolem.

Jak koupil Křetínský podíl ve WHU

27 procent akcií West Ham United převezme ve skutečnosti firma 1890s holdings a.s.

Křetínský drží většinu v této akciové společnosti (50 % plus jednu akcii). Menšinovými akcionáři jsou J&T Capital Partners, tedy Patrik Tkáč (44 % bez jedné akcie) a manažeři Křetínského energetických firem (6 %).

„Poté co jsem byl osobně na London Stadium a mohl zblízka sledovat tým (trenéra – pozn. red.) Davida Moyese, jsem ještě o to více nadšený, že se mohu stát právě nyní členem rodiny West Ham United. Jsem vděčný za to, že se mohu spolupodílet na takovém projektu a pomoci s budováním West Hamu,“ vyjádřil se Křetínský.

Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv, se o Křetínského historii a motivaci investovat do West Hamu rozepsal zde.

Britská reputace

Jen co se Křetínského jméno začalo spojovat s londýnským klubem, fandové West Hamu na klubových fórech neskrývali své nadšení z potenciální změny. Vidina nového majitele by podle drtivé většiny příznivců Hammers klubu jednoznačně prospěla.

„Český miliardář? Agent Souček to opět dokázal,“ narážel jeden z fanoušků na pozitivní vliv Tomáše Součka, který podle všeho sehrál významnou roli při nedávných příchodech Vladimíra Coufala, respektive Alexe Krále.

„Tak ohlaste ještě příchody Patrika Schicka a Adama Hložka,“ glosovala celou situaci jedna z dlouholetých fanynek Kladivářů. Z diskusního vlákna na serveru The Athletic věnovaného speciálně Hammers vyplývá, že Daniel Křetínský jakožto potenciální většinový majitel splňuje ta nejpřísnější kritéria, jež si nároční londýnští fanoušci dovedou představit.

„Tenhle chlapík se mi zdá jako milionkrát lepší, než třeba noví vlastníci Newcastlu ze Saudské Arábie. Zaprvé s fotbalem je spjatý už nějaký ten pátek, a zadruhé je zcela zřejmé, odkud pochází jeho podnikatelské zisky. Jako bonusové body bychom mohli dodat, že není součástí žádného zvráceného režimu, který rutinně nerespektuje základní lidská práva a páchá zločiny vůči lidskosti,“ dodal upřímně další z fanoušků.

Anketa

Je Křetínského nákup podílu ve West Ham United pro Spartu dobrým krokem?
Pro Spartu dobrý krok
10,5 %
Pro Spartu špatný krok
61,8 %
Sparty se to nijak významně nedotkne
27,7 %
Celkem hlasovalo 2759 čtenářů.

Lepší reputace na ostrovech představuje pro Křetínského evidentně cosi, po čem delší dobu prahne. Ve společnosti Royal Mail, tedy královské poštovní společnosti, figuruje Křetínský jako druhý největší akcionář a v Sainsbury’s, druhém největším britském supermarketovém řetězci, mu s desíti procenty připadá dokonce největší podíl. V rámci Velké Británie se český miliardář angažuje i coby investor v energetickém průmyslu.

Obchodní strategie je tedy na první pohled zřejmá – anglická metropole se stane Křetínského základnou. Střednědobá vize pak nejspíš zní – získat titul většinového majitele Hammers, tedy pravidelného účastníka nejsledovanější fotbalové ligy světa.

Co West Ham nabízí?

V současném West Hamu dřímá obrovský potenciál. Kromě výhodné lokality se jeví lukrativně i velmi levný nájem olympijského stadionu, kde Hammers od roku 2016 hrají svá domácí utkání. V dohledné době se navíc chystá i jeho kapacitní expanze.

Současný kádr West Hamu předvádí nadstandardní výkony, kterými si zajistil v minulé sezoně postup do Evropské ligy. V aktuálním ročníku se navíc po výhře nad Liverpoolem dostal na třetí příčku, odkud by na konci ročníku přímo postoupil do Ligy mistrů.

A co se změní ve vztahu Křetínský – Sparta?

„Z hlediska norem by nastal karambol jen tehdy, kdyby jeden vlastník ovládal nadpoloviční akciové podíly ve více klubech. Pokud by se stalo, že by tyto kluby měly ve stejném ročníku nastoupit do stejné klubové soutěže pořádané UEFA, nastala by potíž. Vlastník by musel vybrat jeden svůj klub, který by do soutěže UEFA poslal, ostatní by o pohár přišly,“ informoval minulý týden Luděk Mádl.

Reklama

Doporučované