Hlavní obsah

Křetínský poznal francouzské odbory v akci. Stávkují kvůli propouštění

Foto: Profimedia.cz

Daniel Křetínský, většinový akcionář Energetického a průmyslového holdingu.

Reklama

Stávkující zaměstnanci zastavili provoz největší elektrárny na biomasu ve Francii, která patří do EPH Daniela Křetínského. Nelíbí se jim rušení pracovních míst.

Článek

Jen měsíc poté, co začala největší elektrárna na biomasu ve Francii znovu fungovat, začali zaměstnanci stávkovat, protože v souvislosti s ústupem od uhelné energetiky dochází k rušení pracovních míst.

Na výzvu celostátní odborové organizace CGT od pátého srpna v elektrárně blokují strategické pozice, což vedlo k zastavení provozu.

„Nesouhlasíme s plánem propouštění,“ uvedl pro SZ Byznys vedoucí odborář z Gardanne Nadir Hadjali. Podle něho jsou zaměstnanci připraveni stávkovat, dokud nezačnou obě strany skutečně jednat o nových průmyslových projektech, které by pomohly udržet stávající pracovní místa, případně je i rozvíjet.

„Budeme stávkovat neomezeně, dokud nebudou zahájena jednání,“ dodal Hadjali.

Na konci července potvrdil správní soud v Cergy-Pontoise plán na udržení zaměstnanosti, který počítá se zrušením 98 pracovních míst ze 154 v důsledku ukončení těžby uhlí v regionu. Elektrárna v Gardanne nedaleko Aix-en-Provence, kterou vlastní prostřednictvím skupiny GazelEnergie český EPH, je jednou ze čtyř posledních uhelných elektráren, které se kvůli znečišťování životního prostředí Francie rozhodla uzavřít do roku 2022.

Odboráři chtějí, aby do případu znovu vstoupil francouzský stát a postaral se o zrušená pracovní místa. Mluvčí Energetického a průmyslového holdingu Daniel Častvaj stávku nekomentoval.

Ústup od uhlí

Elektrárna na biomasu, která nahradí zrušenou uhelnou elektrárnu, zachová podle GazelEnergie přibližně 80 přímých pracovních míst a - jak tvrdí firma - do budoucna až 400 nepřímých. Ta souvisejí s dalšími projekty, které jsou na biomasu navázány, nicméně jsou zatím ve stadiu příprav: pila na zpracování dřeva, využití tepla a výroba zeleného vodíku ve spolupráci se Storengy, dceřinou společností skupiny Engie.

Elektrárnu s kapacitou 150 megawattů dlouhodobě kritizují ekologové kvůli její gigantické velikosti. V budoucnu by měla zajistit šest procent výroby elektřiny v regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur, nicméně její roční spotřeba se pohybuje kolem 850 000 tun biomasy, převážně dřeva.

Podle odborářů však biomasa nenahradí ztrátu „sedmi stovek nepřímých pracovních míst“, o které region přišel v souvislosti s odchodem od uhlí. Po Křetínském a francouzském státu požadují jasný plán a závazky. GazelEnergie navrhla vytvoření nadace pro reindustrializaci areálu, do níž by finančně přispěla „poměrně významným způsobem“, a v případě životaschopnosti projektu i poskytla pozemky.

Křetínského společnost GazelEnergie argumentuje, že musí propouštět, protože loni prodělala 120 milionů eur (tři miliardy korun) a předloni 80 milionů (dvě miliardy korun).

Francie se rozhodla od března 2022 uzavřít své poslední čtyři uhelné elektrárny. Kromě Saint-Avold a Gardanne se to týká elektráren v Cordemais v departementu Loire-Atlantique a v Le Havru. První dvě patří do GazelEnergie, druhé dvě do francouzské skupiny EDF.

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského získal elektrárny a další aktivity německé skupiny Uniper ve Francii před dvěma roky. Holding tehdy přebral od Uniperu všechna aktiva, mimo jiné společnost zabývající se prodejem energií, dvě plynové elektrárny v Saint-Avold, dvě uhelné elektrárny v Saint-Avold a Gardanne, elektrárnu na spalování biomasy v Gardanne, a větrné a solární elektrárny.

Společnost GazelEnergie je třetím největším francouzským výrobcem energie z flotily uhelných, plynových a biomasových elektráren a větrných a solárních farem o celkovém výkonu 2 263 MW.

Reklama

Doporučované