Hlavní obsah

Křetínský chce koupit podíl ve fotbalovém klubu West Ham United

Foto: Profimedia.cz

Daniel Křetínský se svou partnerkou Annou Kellnerovou.

Reklama

aktualizováno •

Křetínský vlastní od roku 2004 společně se skupinou J&T fotbalový klub AC Sparta Praha. V minulosti média psala o jeho zájmu o anglickou Chelsea a italské kluby AC Milán a AS Řím.

Článek

Podle britských médií má český miliardář a majitel fotbalového klubu AC Sparta Praha Daniel Křetínský v plánu koupit významný podíl v londýnském fotbalovém klubu West Ham United FC.

Jeden z nejbohatších Čechů by podle predikce britského serveru Sky News mohl nákup 27procentního podílu v klubu West Ham United FC oznámit dokonce již příští týden. Cituje v té souvislosti zdroj obeznámený s transakcí, podle něhož by se mělo jednat o částku 600–700 miliónů liber. Sky News, jakož i web The Athletic pracují i s variantou, že v první transakcí by ještě obchod finálně neskončil. Křetínský by prý totiž měl mít ambici i možnosti převzít po uplynutí neupřesněného časového období pod vlastní kontrolu celý klub.

Pokud by se snad takovýto scénář britských médií až do posledního puntíku naplnil, znamenalo by to, že by nový akcionář mohl ukončit více než desetiletou éru,kdy byl West Ham United pod správou jeho klíčových majitelů Davida Sullivana (51,1 procent), Davida Golda (35,1 procent) a klubové místopředsedkyně Karren Bradyové.

„Nebudeme se k té záležitosti nijak vyjadřovat. Bez komentáře,“ sdělil Seznam Zprávám po telefonu Daniel Častvaj, mluvčí Energetického a průmyslového holdingu. EPH je koncern, ve kterém se sdružují nejdůležtější investiční aktiva Daniela Křetínského. EPH se zaměřuje na energetický byznys, jeho další vlastnické porfolio je každopádně velmi pestré.

V klubu West Ham United hraje v současné době i trojice českých reprezentantů Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Alex Král. V minulosti v jeho barvách nastupovali například Luděk Mikloško, Tomáš Řepka či Radoslav Kováč.

Křetínský tak na britském trhu zintenzivňuje své zájmy. Již nyní drží největší vlastnický podíl v britské poště Royal Mail (16 procent) a také druhý nejvyšší podíl v rozšířeném řetězci supermarketů Sainsbury.

Další akciové podíly drží v německé maloobchodní společnosti Metro a v americké síti obchodů se sportovním oblečením a obuví Foot Locker. Letos v září dále koupil zhruba 5,1 procenta akcií ve francouzské televizní skupině TF1. Na francouzském mediálním trhu vlastní v rámci své společnosti Czech Media Invest (CMI) časopis Marianne, sedm časopisů od skupiny Lagardère, včetně známého titulu Elle, a 49 procent holdingu Le Nouveau Monde, který je jedním z akcionářů skupiny Le Monde vydávající stejnojmenný deník.

Křetínský vlastní od roku 2004 společně s Patrikem Tkáčem fotbalový klub AC Sparta Praha. V minulosti média psala o Křetínskéno zájmu o anglickou Chelsea a také o italské kluby AC Milán a AS Řím. Ani jeden z obchodů se ale nakonec neuskutečnil.

Reklama

Doporučované