Hlavní obsah

Křetínský zcela ovládne EPH. Dlouho to k tomu spělo, říká analytik

 

Reklama

Daniel Křetínský zcela ovládne Energetický a průmyslový holding. Sází na tradiční zdroje, kterých se ostatní štítí.

Článek

Daniel Křetínský, šestý nejbohatší Čech podle časopisu Forbes, ovládne skupinu více než třiceti firem v Energetickém a průmyslovém holdingu. Oznámila to samotná společnost, když informovala o změnách ve vlastnické struktuře.

Křetínský zatím skrze společnost EP Investment vlastní 37,17 procenta holdingu, stejný podíl má i jeho obchodní partner Daniel Tkáč a zbytek drží privátní investoři.

Změna vlastníků se odehraje v několika krocích, během nichž investoři i Patrik Tkáč prodají akcie dvěma firmám patřícím Křetínskému. Ten tak ovládne 100 procent akcií a vybraným manažerům z holdingu nabídne možnost získat vlastnický podíl. Plánované rozdělení sil má vypadat takto: Křetínský bude držet 94procentní podíl a 6 procent skupina manažerů z holdingu.

„Je jenom málo manažerů a vlastníků tak schopných jako Daniel Křetínský. Kdo ho znal, tak ví, že se úspěch dal předpokládat, ale nikdo nemohl předpokládat tempo a rychlost, s jakou se mu to podařilo,“ popisuje kvality Křetínského Michal Šnobr, energetický analytik, který s Křetínským v počátcích jeho podnikání pracoval.

Kupuje, čeho se jiní zbavují

Energetický a průmyslový holding pod vedením Křetínského skupuje tradiční zdroje energií, kterých se ostatní velké společnosti zbavují. „Příkladem je švédská společnost Vattenfall, která prodává EPH aktiva ve východním Německu, především těžbu hnědého uhlí a spalování hnědého uhlí, což je pro většinu energetik štítivé aktivum, které v podstatě nikdo nechce. A teprve budoucí roky ukáží, jestli tato strategie byla správná či nikoliv,“ říká Šnobr.

Podle něj není ani překvapivé, že se z Energetického a průmyslového holdingu stahuje Patrik Tkáč, a to i přesto, že samotný Křetínský v tiskové zprávě uvádí, že rozchod s jeho dlouholetým byznys partnerem pro něj nebyl v osobní rovině vůbec jednoduchý.

„Dlouhodobě to k tomu spělo. V určitém okamžiku aktivity EPH přerostly aktivity J&T Banky, která se více méně soustřeďuje na bankovní sektor. Potřeby EPH překročily hranice České republiky,“ vysvětluje Šnobr.

Společně se změnou vlastnické struktury v pondělí EPH oznámila, že 30 procent v klíčové dceřiné společnosti EP Infrastructure získalo konsorcium globálních investorů.

Reklama

Doporučované