Hlavní obsah

Krevety, krabi, kalamáry? Zapomeňte, nejsou halal, kážou Turkům klerici

Foto: Profimedia.cz

Turečtí dělníci vyloupávají mušle na istanbulském rybím trhu.

Reklama

Turecký Úřad pro náboženské záležitosti (Diyanet) ve své fatvě rozhodl, že pojídání krevet, mušlí, krabů, kalamárů a humrů je haram, tedy pro muslimy hanafíovské právní školy, jež v Turecku převládá, zakázané.

Článek

Černé slávky plněné rýží nabízejí istanbulští prodejci na mnoha místech města. Pravověrný muslim by si tuto typickou pochoutku už ale dávat neměl. Úřad pro náboženské záležitosti (Diyanet) totiž ve své fatvě z 26. srpna rozhodl, že jíst mušle je v islámu zakázáno.

Korán sice podle tureckých kleriků považuje konzumaci potravin získaných z moře za halal, stvoření, která by nemohla přežít na souši, jsou prý ale výjimkou. Jíst mušle, kalamáry, kraby, humry a krevety je haram, tedy zakázáno, usoudil Diyanet.

To platí pro takzvanou hanafíovskou právní školu, pro šáfíovskou právní školu pak platí i zákaz pojídání žab, krabů, želv a mořských hadů, upřesnil turecký náboženský úřad.

„Je povoleno jíst stvoření, která žijí ve vodě a umírají krátce poté, co jsou z vody vytažena, a to bez ohledu na jejich tvar a způsob smrti,“ píše se ve fatvě pro šáfíovský směr islámu. „Pokud jde o mořské živočichy, kteří mohou žít na souši, je halal je jíst pouze tehdy, pokud jejich chuť připomíná maso suchozemských zvířat,“ citoval server Duvar z rozhodnutí Diyanetu.

Takzvané fatvy začal vydávat náboženský úřad v roce 2011 a v posledních letech jejich počet strmě narůstá. Samotný Diyanet, jehož vliv během vlád Recepa Tayyipa Erdogana neustále stoupá, prosazuje podle bývalého istanbulského muftího Mustafy Çagriciho islamistický a arabský pohled na svět.

Mezi činnostmi, které v posledních letech úřad muslimům zakázal, patří například domácí krmení psů, oslavy Nového roku, loterie nebo tetování. Velká diskuse se vedla i okolo používání toaletního papíru – ten klerici povolují, ale pouze za předpokladu, že se použije v kombinaci s vodou. Právě voda je totiž podle islámu primárním zdrojem pro očistu.

Reklama

Související témata:

Doporučované