Hlavní obsah

Erotika mě inspiruje. Z kdečeho mi vyjde přirození, říká sochař Pavel Opočenský

Ve vězení se mi zvýšila míra tolerance, říká Pavel Opočenský.

 

Reklama

Zní to absurdně, ale vězení za to stálo, bilancuje ve Výzvě Seznamu vlastní zkušenosti sochař Pavel Opočenský. Před lety ho soud poslal za mříže kvůli sexu s nezletilými dívkami.

Článek

Dřív býval považovaný hlavně za sochaře a designéra. Teď Pavel Opočenský (63) poprvé vystavuje své kresby, a to pod názvem Nucleus v pražské galerii Villa Pellé.

Přiznává, že erotika je pro něj stále velkou inspirací, i když to v jeho dílech nemusí být na první pohled patrné. „Ten tvar mi něco připomíná a pak z toho vyjde dámské nebo pánské přirození, aniž bych to dopředu chtěl,“ říká.

Sám sebe nepovažuje za kontroverzního umělce, tedy pokud nepřijde řeč na jeho soukromý život. Před lety se stal jedním z nejznámějších českých vězňů. V roce 2006 byl propuštěn na svobodu poté, co za mřížemi strávil polovinu z šestiletého trestu. Dostal ho za pohlavní zneužívání nezletilých dívek.

Lituje Opočenský s odstupem činů, za které byl odsouzený? Jak jeho pobyt za mřížemi vnímají jeho synové? Ve videu nad článkem odpovídá i na to, jak je pro umělce sexualita důležitá a jestli vidí u současných politiků ochotu k sebeobětování.

Reklama

Související témata:
Pavel Opočenský

Doporučované