Hlavní obsah

Kriminalisté postupně rozplétají pavučinu kolem Kuciakovy vraždy. Co nyní víme?

Vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně: Bývalý voják Miroslav Marček se přiznal, že dvojici zastřelil.Video: Filip Kalčák, Seznam Zprávy

 

Reklama

V případu loňské vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové dosud mezi obviněnými figuruje pět lidí. Slovenská média ve čtvrtek informovala, že k vykonání vraždy se přiznal bývalý voják Miroslav Marček.

Článek

Dvojnásobná vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové spáchaná loni 21. února stále rezonuje. Incident, který vedl k masivním demonstracím a k odstoupení ministra vnitra Roberta Kaliňáka i premiéra Roberta Fica, nadále prošetřují kriminalisté. Nejnovějším posunem v případu je přiznání bývalého vojáka Miroslava Marčeka, který podle slovenských médií doznal, že stiskl spoušť.

Jaký je současný stav vyšetřování?

V případu bylo doposud obviněno pět lidí. Jejich roli vyšetřovatelé v čase upřesňovali. Nyní je za vraha považován bývalý voják Miroslav Marček, který se ke zločinu přiznal ve čtvrtek. Po výslechu jel Marček s kriminalisty na místo činu do obce Veľká Mača, kde jim předvedl, jak dvojnásobnou vraždu spáchal.

Podle redaktora Michala Badína ze serveru Aktuality.sk je však potřeba brát Marčekovu výpověď s rezervou. Má za to, že Marček může chtít svým přiznáním zmást vyšetřovatele a zajistit spolupachatelům nižší tresty.

Jaká byla dosavadní vyšetřovací verze?

Marček byl už dříve ve sledované kauze obviněn. V původní verzi figuroval tento bývalý voják „jen“ jako řidič, který dovezl na místo činu Tomáše Szabóa. Právě jeho až dosud považovali vyšetřovatelé za střelce. Při čtvrtečním výslechu ale Marček prohlásil, že to byl on, kdo Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou popravil.

Tomáš Szabó je bývalý policejní vyšetřovatel a Marčekův bratranec.

Kdo jsou další obvinění?

Kromě Marčeka a Szabóa policie viní především kontroverzního podnikatele Mariána Kočnera. Právě toho mají vyšetřovatelé za objednavatele dvojnásobné vraždy.

Kočner byl v minulosti obviněn z nedovoleného ozbrojování (policejní razie u něj loni na podzim objevila nelegálně držené náboje) a z falšování směnek, které chtěl podnikatel proplatit mimo jiné po televizi Markíza. Zavražděný Ján Kuciak o této kauze v minulosti psal.

Vraždu novináře si podle dosud zveřejněných informací Kočner neobjednal přímo, využil k tomu podnikatelku Alenu Zsuzsovou, která pro něj pracovala jako překladatelka z italštiny.

Pátým obviněným je pak podnikatel Zoltán Andruskó, který v celém případu figuruje jako zprostředkovatel. Kočner se Zsuzsovou po něm podle policie žádali, aby jim zajistil služby nájemného vraha. Andruskó pro tento úkol vybral své známé Szabóa a Marčeka.

Jaký mohl být motiv vraždy?

Ján Kuciak se ve své práci investigativního novináře dlouhodobě věnoval kontroverzním kauzám, které se týkaly vlivných lidí na Slovensku. Kočner mu v reakci na jeho články vyhrožoval, že bude hledat a zveřejňovat „špínu” na jeho rodinu. Kuciak reagoval trestním oznámením, které ovšem tehdejší vyšetřovatel vyhodnotil tak, že Kočner novináři nevyhrožuje fyzickou likvidací, a tudíž není nutné se jím zabývat.

Novinář psal také o zneužívání dotací a o daňových podvodech lidí, kteří byli blízce napojeni na vládní stranu Směr-sociální demokracie tehdejšího premiéra Roberta Fica.

Reklama

Související témata:

Doporučované