Hlavní obsah
Online

Kritici Babiše splnili slib. Kvůli jmenování ministryně Benešové obsadili opět náměstí

Záznam studia k demonstracím za nezávislost justiceVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Kritici premiéra Babiše splnili slib a po jmenování Marie Benešové opět zaplní Staroměstské náměstí. Přišlo jich více než minule

Článek

V Praze, Brně a Ostravě se znovu protestovalo proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové, jejíž nominaci oznámil Andrej Babiš před dvěma týdny – den poté, co policie uzavřela jeho případ v kauze Čapí hnízdo s návrhem na obžalobu.

Akci svolala iniciativa Milion chvilek pro demokracii, která požaduje jmenování jiného ministra, protože Benešová podle nich dva roky zpochybňuje Babišovo stíhání.

Žádá také, aby nedocházelo ke změnám na vrchním a Nejvyšším státním zastupitelství až do doby, než se premiér Andrej Babiš (ANO) očistí před soudem v kauze Čapího hnízda.

Jak to vypadalo na místě se můžete podívat na záznamu z akce:

Přímý přenos ze Staroměstského náměstí.Video: Seznam Zprávy

Demonstranti za nezávislost české justice se v Praze znovu sešli na Staroměstském náměstí, v Brně se lidé sešli na Dominikánském náměstí a v Ostravě na Masarykově náměstí. Na brněnské a ostravské demonstraci byly také obrazovky, které přenášely dění z akcie v Praze.

Mezi účastníky protestů byli studenti, rodiny s dětmi i senioři. Po týdnu opět přišel i bývalý premiér z ČSSD Bohuslav Sobotka, který měl ve vládě s Babišem ostré spory. Podle zpravodajky ČTK se dnes sešlo víc lidí než před týdnem. Předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář účast odhadl o polovinu vyšší než minulé pondělí, kdy se podle jeho odhadu zúčastnilo 15 000 lidí. Před týdnem pršelo, dnes lidé nezmokli.

Podporovatelé protestu považují jmenování Benešové krátce po policejním návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo za možná „největší zásah do justiční moci od listopadu 1989“. Benešová uvedla, že si tlaky nepřipouští a že s nimi u ní demonstranti nepochodí. Babiš zdůraznil, že justice ohrožena není, podle něj jsou to vymyšlené věci.

Na rozdíl od minulého týdne organizátoři vyzývají veřejnost, aby místo protestů v menších obcích dorazili do Prahy, Brna nebo Ostravy. Několik hodin před začátkem demonstrace avizovalo deset tisíc lidí, že se protestu zúčastní. Další demonstrace je naplánovaná na příští pondělí.

Minulý týden lidé protestovali proti Marii Benešové a Andreji Babišovi ve více než stovce měst. Hlavní program probíhal v Praze. Začal pochodem z Hradčanského na Staroměstské náměstí, kde následovala demonstrace. V projevu jednoho z organizátorů Daniela Kroupy zaznělo, že česká veřejnost mohla snahu o změnu na ministerském postu jen těžko vnímat jako něco jiného než snahu ovlivnit vyšetřování.

  • Skončila oficiální část demonstrace

    Zpěvem státní hymny ukončili členové spolku Milion chvilek pro demokracii společně s davem protestujících oficiální část programu. Někteří lidé se rozešli, na pódiu hraje živá hudba.

  • Část demonstrujících přišla s transparenty

    Foto: Seznam.cz, Anita Mejzrová

    Foto: Seznam.cz, Anita Mejzrová

  • Takto vypadal výhled od pódia

    Foto: Seznam.cz, Anita Mejzrová

  • Posledním poslancem u mikrofonu byl Rakušan

    „Jsme tady také proto, abychom od vás nasáli energii a věděli, že na to nejsme sami,“ řekl mimo jiné nový předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. Na pokřiky „Nejsme sami“ řekl, že to vidí a má z toho velkou radost.

    Foto: Seznam.cz

  • Pospíšil děkoval za občanskou iniciativu

    „Jsem opravdu dnes dojatý. 15 let usiluji o nezávislou českou justici a nikdy jsem netušil, že toto téma, které je tak důležité, zvedne občany do ulic a přijdete takto demonstrovat. Děkuji vám za to,“ uvítal konání demonstrací Jiří Pospíšil.

    Foto: Seznam.cz

  • Volme demokratické strany, říká Čižinský

    „Musí skončit doba, kdy zemi vládnou marketingoví poradci. Začněme u evropských voleb volbou jakékoli demokratické strany,“ řekl poslanec a lídr iniciativy Praha Sobě Jan Čižinský.

  • Dolínek se setkal se smíšenými reakcemi

    „Nebudeme ve vládě za každou cenu, nebudeme slepí, nebudeme lhostejní. Nepřipustíme, aby se nyní měnila soustava státního zastupitelství,“ řekl demonstrantům poslanec ČSSD Petr Dolínek. S potleskem se ale příliš nesetkal, podstatná část davu naopak pískala. Mikuláš Minář vyzval dav, aby se ztišil a nechal Dolínka říct svůj názor. Drtivá většina protestujících jeho přání vyslyšela, někteří i začali s potleskem.

    Foto: Seznam.cz

  • U slova Jakub Michálek

    „To, co předvádí Andrej Babiš, je parodie na boj proti korupci,“ řekl poslanec a místopředseda Pirátů Jakub Michálek.

    Foto: Seznam.cz

  • Hovořil místopředseda ODS Kupka

    „Aby bylo Česko skutečně silné, je důležité, aby se šířila úcta k lidem, úcta k názorům druhých. Výrok paní ministryně o tom, že nerozeznáme státního zástupce a soudce, stojí na opačném pólu,“ řekl na pódiu Martin Kupka v reakci na slova Benešové o minulé demonstraci na Václavském náměstí.

    Foto: Seznam.cz

  • Dienstbier si není jistý, zda může Benešová změny stihnout

    „Vyžaduje to také změnu ústavy, pokud by chtěla změnit soustavu obecných soudů, protože ta je základně upravena v Ústavě České republiky. Tady si nejsem jistý, zda to může vůbec Marie Benešová stihnout,“ odpověděl Dienstbier na to, zda má nová ministryně čas implementovat jí avizované změny v justici.

  • Na Staroměstském náměstí protestuje podle agentury Mapchecking až 25 tisíc lidí

    Foto: Tomáš Pacovský, Seznam Zprávy

    Foto: Tomáš Pacovský

  • Více lidí než před týdnem

    Na místě je více lidí než minulý týden. Atmosféra je intenzivnější. Demonstranti mají evropské a české vlajky, transparenty „Benešová Marie, mé zločiny zakryje“, „Nejsme slepí!“, „#Demisi“ či „TGM“.

  • Dienstbier: Nepochopil jsem důvody výměny

    „Příliš jsem nepochopil důvody výměny, která proběhla. O pozadí můžeme spekulovat, ale byla by to pouze spekulace. Je samozřejmě divné, že to nastalo v době, kdy policie podala návrh na obžalobu premiéra,“ řekl ve speciálním vysílání TV Seznam k demonstracím senátor, bývalý ministr pro lidská práva a expředseda Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier.

    Foto: Seznam.cz

  • Staroměstské náměstí je zaplněné

    Foto: Seznam.cz

  • „Pokud naplníme Staromák i potřetí, svoláme Václavák“

    Minář dále slíbil, že pokud se podaří za týden i potřetí naplnit Staroměstské náměstí v Praze, spolek Milion chvilek pro demokracii svolá demonstraci na Václavském náměstí.

  • Předseda Milionu chvilek pro demokracii poděkoval zúčastněným

    „Naděje zlátne, díky tobě, díky tobě, díky tobě, díky vám. Děkuji vám, že nejste lhostejní. Velice si vážím toho, že jste se dnes přišli postavit za nezávislost justice,” řekl na úvod svého proslovu předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář.

  • Davy skandují obvyklá hesla

    „Máme toho dost,“ zní po zaplněném Staroměstském náměstí.

    Foto: Seznam.cz

  • Oficiální protest začne do několika minut

    Organizátoři demonstrace na pódiu avizovali, že oficiální část demonstrace začne v 18:35.

Reklama

Hlavní zprávy