Hlavní obsah

Jiří Ovčáček a další radili v Senátu, jak by měla vysílat Česká televize

Debata o ČT na půdě Senátu, pozván byl i Zemanův mluvčí.

 

Reklama

V horní komoře se dnes sešla sestava vyhraněných kritiků ČT v čele se senátorem a předsedou Strany práv občanů Janem Velebou a mluvčím prezidenta Jiřím Ovčáčkem.

Článek

Podobnou akci chtěli zemanovci uspořádat už před dvěma lety. Tehdy se snažili zorganizovat veřejné slyšení ke svému návrhu novely zákona, podle něhož by Česká televize a Český rozhlas neměly nárok na koncesionářské poplatky od těch, o kom by uveřejnily nepravdivou informaci. Senátoři tehdy uspořádat slyšení odmítli; bylo by podle nich jednostranné s ohledem na řečníky, které vybral Veleba.

Teď se podobná akce do Senátu vrátila. Akce nazvaná „Role České televize v naší společnosti” se konala den před prvním kolem volby generálního ředitele ČT a pořádá ji Klub nezávislých senátorů.

K publiku promluvili kromě zmiňovaného senátora Veleby a mluvčího Ovčáčka například také mediální teoretik Petr Žantovský, bývalý policejní prezident Stanislav Novotný, bezpečnostní analytik Jan Schneider nebo někdejší poslanec ČSSD a náměstek nejvyšší státní zástupkyně Zdeněk Koudelka.

Volba šéfa České televize: Kdo má zájem o křeslo v čele veřejnoprávního média?

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček obvinil Českou televizi, že ve zpravodajství i diskusních pořadech nahrává liberální levici, která je podle něj zastoupena ve všech stranách. Veřejnoprávní televize tak vytváří falešný dojem objektivity, zatímco je kritická vůči prezidentovi Miloši Zemanovi a předsedovi ANO Andreji Babišovi.

"Česká televize vytváří falešný dojem plurality a objektivity," prohlásil mluvčí. Podle něj ve zpravodajství ČT vládne názorové stádnost. Prostor dostávají zastánci takzvané liberální levice, dříve nepolitické politiky, kteří se nacházejí takřka v každé parlamentní straně a které spojuje kritika hlavy státu nebo Babiše.

Na záznam debaty v Senátu se podívejte nahoře ve videu.

Reklama

Doporučované