Hlavní obsah

Kritická situace na Ukrajině: Lékaři tráví v práci přes 40 hodin

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pacientů, kteří se nakazili koronavirem, na Ukrajině každý den přibývá. Země téměř každý den zaznamenává rekordy v počtu nakažených a zemřelých. Nápor na lékaře se tak zvyšuje.

Článek

Běžná směna Oleksandra Molčanova nyní trvá 42 hodin - z toho 24 hodin stráví v nemocnici ve městě Kachovka a dalších 18 hodin návštěvami 120 provizorních lůžek, která pro pacienty nakažené onemocněním covid-19 vznikla ve stanech před nemocnicí. 87 ze 120 lůžek je obsazených a každý den přibývají další pacienti. Molčanov je však jedním z pouhých tří lékařů, kteří se o ně starají.

„Znovu hasíme požár, ale naše síly a možnosti jsou omezené. Pracujeme na hranici svých možností,“ řekl Molčanov. Po vyčerpávající směně se 32letý lékař vrací domů, aby se zotavil. Ta další může být ještě náročnější, píše agentura AP.

„Situace se jen zhoršuje. Nemocniční lůžka docházejí, vážně nemocných pacientů přibývá a zdravotnického personálu je bolestný nedostatek,“ dodal Molčanov.

Míra proočkovanosti podle agentury AP ve východní Evropě obecně zaostává, na Ukrajině je však jedna z nejnižších. Kvůli podfinancovanému zdravotnickému systému, který se potýká s problémy, se však situace téměř dva roky poté, co se virus začal šířit, stala zoufalou.

Země téměř každý den zaznamenává rekordy v počtu nakažených a zemřelých. Smutný rekord naposledy země pokořila v úterý, kdy bylo hlášeno 838 úmrtí.

Zdravotnický systém, který zdědila vláda prezidenta Volodymyra Zelenského, podle AP podkopaly reformy jeho předchůdce Petra Porošenka. Tehdy došlo k uzavření mnoha nemocnic v malých městech. Občané těchto měst nyní musejí vyhledávat péči ve velkých městech. Pokud má pacient natolik vážný problém, že si musí zavolat sanitku, může na ni čekat až osm hodin.

„Přivážejí pacienty v extrémně těžkém stavu. Hlavním důvodem je odlehlost osad a nemožnost poskytnout pomoc v prvotních stadiích nemoci,“ řekl doktor Anatolij Galačenko, který rovněž pracuje ve stanové nemocnici.

Bývalá premiérka Julija Tymošenková, která vede opoziční stranu Baťkivščyna, uvedla, že navštívila mnoho ukrajinských nemocnic a všude zaznamenala nedostatky. „Úmrtnost na covid-19, kterou nyní na Ukrajině zaznamenáváme, není jen úmrtností. Je to zabíjení lidí vládou, která nemá k dispozici kyslík, antivirotika, lůžka ani normálně placený zdravotnický personál. V zemi už nejsou volná lůžka, na lůžko propuštěného člověka okamžitě přichází nový pacient,“ řekla v parlamentu Tymošenková.

Na Ukrajině jsou k dispozici čtyři vakcíny proti onemocnění covid-19, a to od společností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Sinovac. Přesto je v zemi plně očkováno pouze 21 procent ze 41 milionů obyvatel. 96 procent pacientů, kteří končí v nemocnici s těžkým průběhem nemoci, očkování podle dat Ministerstva zdravotnictví nepodstoupilo.

Zelenskyj slíbil každému plně očkovanému Ukrajinci platbu 1000 hřiven (840 Kč), což je asi 5 procent průměrné měsíční mzdy. Ani to ale vakcinační kampaň nenastartovalo. Lékaři přitom tvrdí, že vakcíny jsou vysoce účinné v prevenci úmrtí a hospitalizací, a pokud se infekce u očkovaných lidí vyskytnou, mají obvykle mírný průběh.

„Lidé věří těm nejabsurdnějším fámám o čipech, neplodnosti a nebezpečnosti vakcín, starší lidé z rizikových skupin hromadně odmítají očkování, což je velmi škodlivé a zvyšuje to zátěž nemocnic. Lidé věří více svým sousedům než lékařům,“ řekl Molčanov.

Ukrajina požaduje, aby učitelé, lékaři a státní zaměstnanci podstoupili očkování do 1. prosince. Začala také vyžadovat doklad o očkování nebo negativní výsledky testu na přítomnost onemocnění covid-19 pro cestování letadly, vlaky a dálkovými autobusy.

V zemi tak vznikl černý trh s falešnými doklady o očkování, které se prodávají za 2500 až 7500 Kč. Údajně je k dispozici falešná vládní digitální aplikace pro chytré telefony, do níž si lidé mohou falešná osvědčení nainstalovat.

Lékaři tvrdí, že falešná osvědčení jim ztěžují práci. „Covid se nedá oklamat falešným certifikátem, mnoho Ukrajinců se to dozví až na jednotce intenzivní péče. Pracujeme na maximum, ale už nás unavuje bojovat nejen s nemocemi, ale i s hloupostí,“ řekl Molčanov.

Reklama

Související témata:

Doporučované