Hlavní obsah

Kritická situace s uprchlíky v Bosně: Nemají kde spát, žijí v lesích a ruinách

Svět bez obalu: Stovky uprchlíků žijí v bosenských lesích v provizorních táborech a opuštěných budovách.Video: RFE/RL

 

Reklama

Několik mezinárodních organizací včetně Amnesty International vyzvalo ve společném prohlášení bosenské úřady, aby poskytly okamžitou pomoc tisícům migrantů a žadatelů o azyl, kteří se ocitli v zemi v tíživé situaci.

Článek

Reportéři Rádia Svobodná Evropa natočili, v jak těžkých podmínkách nyní žijí uprchlíci, kteří se ocitli na území Bosny a Hercegoviny. Přišli do Evropy hledat lepší a bezpečnější život, nyní stovky, možná tisíce z nich tráví zimu v nuzných podmínkách.

Jak sami říkají, nezbylo pro ně místo v oficiálním sběrném táboře. Je přeplněný, žije v něm na 1200 migrantů. Ostatní hledají útočiště v opuštěných budovách, nebo dokonce i v lesích. Tam jim mrazivé počasí a sníh působí stále větší utrpení.

„Chci bezpečný život a chtěl bych být v oficiálním táboře, ale tam nás nechtějí přijmout. Když tam přijdu, tak to lidé z tábora nahlásí policii a ta nás vyhodí,“ popisuje jeden z mužů žijících v lese.

„V tomto lese je opravdu velká zima. Máme zde až příliš mnoho problémů,“ uvedl jiný.

Uprchlíci se snaží nějak získat potraviny, pitnou vodu, teplé oděvy a dřevo na podpal. Pomáhají jim v tom i místní obyvatelé.

„Lidé nám přinášejí karimatky a někdy nám dají i jídlo a boty a také čerstvou vodu. Každý den se nám snaží nějak pomoct.“

Nezastírají, že do této severozápadní části Bosny a Hercegoviny přišli, aby se tudy mohli dostat do Chorvatska a dále do Evropské unie. Svým pokusům o přechod hranice říkají hry.

„Pokusil jsem se už o 10 her. Policie nás ale vždy chytí a deportuje zpět. Počkám teď tři měsíce a pak se o přechod pokusím znovu,“ svěřil se další uprchlík.

Amnesty International uvádí, že Bosna a Hercegovina neposkytuje migrantům a žadatelům o azyl vhodné podmínky pro přežití. Lidskoprávní organizace žádají o okamžitou pomoc pro asi 2500 lidí, kteří zde zůstali bez přístřeší.

Politický problém

Migrační krize přitom v Bosně nabývá podob krize politické. Jak napsala agentura ČTK, při návštěvě vypáleného utečeneckého tábora Lipa na severozápadě země to uvedl bosenský ministr bezpečnosti Selmo Cikotić.

Podle něj země musí najít způsob, jak řešit migraci na celém území Bosny. Učinil tak ve zjevné narážce na postoj srbské části země, která odmítá přijímat jakékoliv běžence.

Tábor Lipa nedaleko města Bihać vzplál koncem prosince poté, co jej podle představitelů OSN těsně před plánovaným vyklizením zapálili sami migranti. Úřady od té doby nejsou kvůli nedostatku kapacit a odporu místního obyvatelstva schopny najít pro běžence náhradní ubytování. Do tábora Lipa se můžete podívat v následujícím videu.

Svět bez obalu: Stovky migrantů musí spát v zimě venku. Jejich tábor na severozápadě Bosny zničil požár. Video: RFE/RL

Reklama

Doporučované