Hlavní obsah

Kritičku Trumpa Cheneyovou odvolali z vedení republikánů

Foto: Profimedia.cz

Liz Cheneyová, republikánská kongresmanka.

Reklama

Liz Cheneyová, členka Sněmovny reprezentantů, patří mezi ojedinělé odpůrce exprezidenta Donalda Trumpa v Republikánské straně. Hlasovala i pro jeho odvolání. Otevřená kritika ji teď stála místo ve stranickém vedení.

Článek

Republikáni odhlasovali odvolání Cheneyové z čela GOP ve středu při jednání za zavřenými dveřmi. Už dopředu ale bylo podle médií prakticky jisté, že si zákonodárkyně místo neudrží. V předvečer hlasování promluvila Cheneyová ke svým spolustraníkům a vyzvala je: „Musíme říkat pravdu.“

Odkázala tak na vývoj po amerických prezidentských volbách – bývalý šéf Bílého domu Trump dlouho nechtěl přiznat porážku a i přes pro něj nepříznivé výsledky tvrdil, že klání ve skutečnosti vyhrál. A že mu byly volby „ukradeny“. Republikánská strana při tom stála po Trumpově boku, což zákonodárkyně z Wyomingu zkritizovala.

„Nebudu sedět a mlčet, zatímco jiní povedou naši stranu cestou, která opouští vládu práva a napojuje se na prezidentovu křížovou výpravu s cílem podkopat naši demokracii,“ řekla v úterý Cheneyová, mimo jiné dcera viceprezidenta Dicka Cheneyho z doby vlády George Bushe mladšího. Své pravděpodobné odvolání v úterý označila za bod zlomu v dalším fungování Republikánské strany.

Politička patří též mezi deset republikánů, kteří se při nedávném hlasování o Trumpově impeachmentu připojili na stranu demokratů. Druhé a opět neúspěšné ústavní žalobě čelil exprezident kvůli obvinění z toho, že inicioval nepokoje na půdě amerického Kongresu. K nim došlo na začátku ledna a zemřelo při nich pět lidí.

„Jsem z ní otrávený“

Právě otevřenou a opakovanou kritikou exprezidenta se Cheneyová dostala v GOP na černou listinu. Dosud sice zastávala třetí nejvyšší pozici mezi republikány v dolní komoře Kongresu, svými postoji se ale znelíbila nejen vysoce postaveným kolegům.

Po jejím odvolání volali už po hlasování o impeachmentu, šéf republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy byl tehdy ale proti. Politický pohár však definitivně přetekl minulý týden. Americký list The Washington Post zveřejnil značně protitrumpovský komentář, jehož autorkou je Cheneyová.

Ještě předtím nicméně zpravodajský server Axios zveřejnil zvukovou nahrávku, kde si právě McCarthy do zapnutého mikrofonu, ale off record, stěžuje na Cheneyovou moderátorovi Fox News Steveovi Doocymu. „Jsem z ní otrávený. Víte, ztratil jsem v ni důvěru. No, někdo to jen musí uvést do pohybu, ale myslím, že na to nejspíš dojde,“ říká na nahrávce šéf sněmovní menšiny.

„Liz podle mě chápe, že zaprodat svou duši kvůli třetímu nejdůležitějšímu postu ve (sněmovní) minoritě za to nestojí. To ona prostě neudělá,“ okomentovala pro list The New York Times postoj Cheneyové její kamarádka a bývalá zákonodárkyně za Virginii Barbara Comstocková.

Z „liberálky“ Trumpovou podporovatelkou

Odvolání Cheneyové teď Republikánská strana dokonala a za kongresmanku už také republikáni našli případnou náhradu. Tou je členka Sněmovny reprezentantů z New Yorku Elise Stefaniková. Svého času, v roce 2014, byla ve svých třiceti letech nejmladší členkou Kongresu vůbec.

Foto: Profimedia.cz

Elise Stefaniková při projevu na republikánském sjezdu, jenž se konal loni v létě.

Tehdy se profilovala jako umírněná republikánka a vůči Donaldovi Trumpovi se stavěla do opozice. Cheneyová má oproti ní mnohem konzervativnější profil. Stefaniková například nesouhlasila s Trumpovou zahraniční politikou, plán postavit na jižní hranici USA s Mexikem zeď označovala za nereálný.

Proti byla i v případě odstoupení od Pařížské klimatické dohody a v neposlední řadě podporovala vyšetřování údajného ruského vměšování do prezidentských voleb v roce 2016, jež vedl někdejší zvláštní poradce rezortu spravedlnosti Robert Mueller. Podle Washington Post byla v konzervativních kruzích dokonce označována za liberálku.

„Pamatuji si, jak jsem si říkala: ‚Wow, to je super. Máme tu nové, mladé, normální republikány‘,“ uvedla demokratka, taktéž za New York, Kathleen Riceová. Uplynulo několik let a Stefaniková, která má z otcovy strany české, potažmo československé kořeny, úplně otočila.

V roce 2019 byla hlasitě proti první snaze demokratů o Trumpovo odvolání. A exprezident tehdy napsal na Twitter: „Zrodila se nová republikánská hvězda.“ O Stefanikovou se pak začala o poznání více zajímat média, dokázala najednou vybrat i více peněz – a po loňských prezidentských volbách už politička šířila stejné zprávy o podvodu při hlasování jako Trump.

Pro mnoho lidí je relativně nedávná otočka Stefanikové o 180 stupňů překvapením, protože političku podle šéfky Centra pro americké ženy a politiku při Rutgers University Debbie Walshové vnímali jako ukázkové dítě nového náhledu na politiku. „Dělá vykalkulovaná rozhodnutí, vsadila si na směřování strany,“ řekla Walshová.

Protitrumpovští republikáni vyhrožují odtržením

Nadšeni ze Stefanikové ale nejsou zdaleka všichni republikáni. Zejména konzervativní křídlo vyjádřilo nespokojenost skrze zprávu člena Sněmovny reprezentantů Chipa Roye z Texasu. Ten uvedl, že politička není dostatečně konzervativní a že je to mimo jiné ona, kdo svým hlasováním ve Sněmovně dovedl republikány k prohře ve volbách v roce 2018.

Zatímco republikáni středečním hlasováním možná zahladili současný rozkol ve sněmovním vedení, do něhož nejspíš dosadí vůči Trumpovi loajální Stefanikovou, je otázkou, jestli tak GOP vyřeší hlubší problémy, s nimiž se potýká. A to otázku, jak vybalancovat Trumpův odkaz, či se od něj přímo odpoutat, ale zároveň si udržet miliony voličů napojené na exprezidenta.

Poslechněte si díl podcastu Checkpoint o budoucnosti Republikánské strany:

Že je situace skutečně naléhavá, naznačuje i fakt, že více než sto republikánů – a mnoho z nich drželo v minulosti i vysoké funkce – má podle agentury Reuters ve čtvrtek zveřejnit otevřený dopis. V něm mají vyzvat k zásadním změnám ve straně a pohrozit vytvořením nového politického tělesa.

„Tímto říkáme, že skupina více než 100 prominentních republikánů si myslí, že se Republikánská strana nachází v tak katastrofální situaci, že je načase vážně zvážit, zda není alternativa jedinou možností,“ stojí v preambuli oficiálního oznámení.

Pokud tedy GOP nezpřetrhá, v tuto chvíli velmi silné, vazby na Trumpa, vytvoří třetí stranu. „Republikánská strana je narušená. Je čas na odpor racionálních členů vůči těm radikálním,“ vyzval Miles Taylor, jeden z vůdců vnitrostranického povstání.

Reklama

Doporučované