Hlavní obsah

„Kritický bod pandemie.“ Ještě není vyhráno, varuje WHO

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pandemie ještě stále není na ústupu a čísla globálně rostou. O tom, jak celková situace vypadá a jaký je třeba zaujmout postoj, promluvili v pondělí na tiskové konferenci představitelé Světové zdravotnické organizace.

Článek

„I my chceme vidět znovuotevření společnosti a ekonomiky a obnovení cestování a obchodu. Ale právě teď jednotky intenzivní péče v mnoha zemích ‚přetékají‘ a lidé umírají - tomu se přitom dá předejít,“ sdělil na pondělní tiskové konferenci Tedros Adhanom Ghebreyesus, předseda Světové zdravotnické organizace (WHO).

Pandemie covidu-19 podle něj ještě není zdaleka u konce, máme ale mnoho důvodů, proč být optimističtí. „Pokles případů a úmrtí během prvních dvou měsíců tohoto roku ukazuje, že tento virus a jeho varianty lze zastavit,“ dodala hlavní tvář agentury Organizace spojených národů s tím, že hlavní role stále připadá dodržování již prověřených opatření.

Navzdory pozitivním prvním měsícům roku, byl uplynulý týden sedmým, kdy čísla případů nákazy rostla. Podle posledních údajů za minulý týden proběhl nárůst v počtu nových infekcí o 9 % a v případě úmrtí o 5 %. „Pokud se nyní podíváte na epidemickou křivku a trajektorii pandemie, tak zjistíte, že roste exponenciálně,“ cituje agentura Reuters Mariu van Kerkhoveovou, ta stojí v čele týmu WHO pro covid-19.

Podle Kerkhoveové se svět nyní nachází v „kritickém bodě pandemie“ a rozhodně nejde o situaci, ve které bychom měli chtít být s šestnáct měsíců dlouhou pandemií. Tedros zase zmínil, že neustálé šíření koronaviru je poháněno hlavně „zmatkem, samolibostí a nejednotností opatření v oblasti veřejného zdraví“.

Navzdory pokračující pandemii jsou podle šéfa WHO v některých zemích plné restaurace i kluby a trhy jsou nejen otevřené, ale i přeplněné návštěvníky, kteří nedbají na preventivně zavedená opatření. „Zdá se, že někteří lidé používají přístup, že pokud jsou relativně mladí, nezáleží na tom, zda dostanou covid-19,“ komentoval situaci.

Apeloval také na to, že koronavirové onemocnění není pouhá chřipka a kvůli komplikacím s ním spojeným už o život přišly právě i mladší ročníky, než které jsou zahrnovány do běžně uváděné ohrožené skupiny populace. Odborníci podle něj také stále plně neporozuměli dlouhodobým následkům nákazy, které hlásí i ti, kteří prošli pouze mírným průběhem nemoci.

S používáním osvědčených opatření by se podle Tedrose mohla pandemie dostat pod kontrolu během několika měsíců. Některé země však omezení rozvolňují a výjimkou není ani Česko. Zahrádky hospod či obchody pak od pondělí otevřela třeba Anglie, a to poprvé za necelé čtyři měsíce.

Podle Univerzity Johnse Hopkinse, která pandemii dlouhodobě sleduje, bylo ve světě zaznamenáno více než 136 milionů případů nákazy. Téměř 3 miliony lidí na komplikace s covidem-19 zemřely a dané číslo je možná ještě vyšší kvůli zemím, kde vykazování statistik z různých důvodů neprobíhá tak, jak by mělo. Více než 77 milionů lidí se však dokázalo z nákazy vyléčit.

První místo v počtu infekcí dlouhodobě drží Spojené státy, v zemi však již naplno probíhá vakcinace obyvatelstva, a to i v případě šestnáctiletých jedinců, což je zatím minimální možný věk pro podstoupení celého procesu. Druhé místo dlouho patřilo Brazílii, předběhla ji však Indie, která se potýká s novou vlnou infekcí a její očkování podle Our World in Data významně zaostává.

Reklama

Doporučované