Hlavní obsah

Kriticky ohrožený luňák se otrávil zakázaným pesticidem, věc řeší policie

Foto: CHKO Pálava

Luňák červený je kriticky ohroženým dravcem, odhaduje se, že v Česku hnízdí zhruba 150 párů.

Reklama

Pesticidem, jehož používání je v České republice v zemědělství zakázané, se na jižní Moravě otrávil kriticky ohrožený luňák červený. Případ ze Sedlce na Břeclavsku už řeší policie.

Článek

Správa CHKO Pálava uvedla, že pesticid karbofuran je prudký, již dlouho zakázaný insekticid, jehož několik kapek dokáže zabít cokoliv živého. „Bohužel je stále používán ke kladení otrávených návnad, které každoročně zabíjí desítky zvířat – zejména dravců, ale i lišek, kun, vyder a dalších,“ dodali správci chráněné oblasti.

Karbofuranem otrávená návnada je podle nich nebezpečná nejen pro divoká zvířata, na která traviči míří, ale i pro psy nebo člověka. „Pokládání otrávených návnad může být považováno za několik trestných činů, trestným činem je i usmrcení chráněného druhu,“ upozornila CHKO Pálava.

Na Pálavě jde v relativně krátké době už o druhý případ nalezeného mrtvého ptáka. V únoru byly v bývalém lomu Perná u Klentnice nalezeny pozůstatky výra velkého. I zde podle ochranářů okolnosti vedou k podezření na otravu. „Vzhledem ke stavu již nebylo možné provést rozbor, a zjistit tak příčinu smrti.“

„Prosíme všechny, kteří by mohli mít informace vedoucí k nalezení viníků, o jejich oznámení na Policii ČR. V případě, že například na procházce narazíte na mrtvého dravce, se zvířetem nemanipulujte a volejte Policii ČR, případně nález oznamte i na Správu CHKO či Českou inspekci životního prostředí. Vyvarujte se i manipulace s podezřelou návnadou, zabraňte kontaktu zvířat s návnadou,“ apeluje na lidi Správa CHKO Pálava.

Reklama

Doporučované