Hlavní obsah

Kritický problém, v ruských nemocnicích se chrání i svářečskou maskou

Svět bez obalu: Jedinou mou ochranou proti koronaviru byla svářečská maska, popisuje situaci v ruských nemocnicích lékařka.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Nezávislá média informovala, že mnozí zdravotníci, kteří si stěžovali na nedostatek pomůcek na ochranu proti koronaviru, se dostali do problémů. Tři z nich dokonce za podivných okolností vypadli z okna.

Článek

Jednou z lékařek, která se veřejně ohradila proti způsobu, jak se rozdělují v Rusku ochranné prostředky, je Marianna Zamjatina.

„Můj manžel mi musel koupit masku, která se používá při svařování. Byla to jediná ochrana, kterou jsem v naší nemocnici měla,“ svěřila se reportérům Rádia Svobodná Evropa tato nyní již bývalá primářka.

Nedostatečné vybavení personálu se snažila řešit s vedením nemocnice. „Dali mi pouze ochranný oblek. A to až poté, co jsem kvůli tomu udělala rozruch. Řekla jsem jim, že bez obleku dovnitř nepůjdu. Odpověděli: ‚Vezmi si teda tenhle.‘ Ale já požadovala stejné obleky i pro ostatní lékaře. Dostali je o několik hodin později,“ líčí lékařka. Poté, co žádala i o boty, masky, brýle a respirátory, byla odvolána z funkce. O něco později z nemocnice odešla.

Ostatní personál nemocnice si chybějící ochranné prostředky musel koupit sám. Většina z nich je ochotná o situaci hovořit, ale pouze anonymně. Obávají se propuštění nebo jiných postihů.

Jaká je situace v jiné nemocnici, popsala pod anonymitou další lékařka. „Máme své vlastní respirátory a brýle. Tato nemocnice není vybavená pro tento typ pacientů. Chybí specializovaná oddělení pro izolaci. Nejsou tu místnosti, kam uložit použité ochranné obleky. Kam je dáte? Na schody? Ukazují krásné záběry v televizi, ale nic z toho v nemocnici nemáme. Jediná odpověď od vedení je: Pokud se vám to nelíbí, tak můžete jít. Ale která nemocnice by teď zaměstnala lékaře, jenž byl v kontaktu s pacientem, který měl koronavirus?“

Vedení nemocnic těchto lékařek v rozhovoru pro státní média popřelo, že by existoval jakýkoliv problém. Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

+16

Reklama

Související témata:

Doporučované