Hlavní obsah

Kritik ruské vlády Navalnyj nemohl vycestovat z Ruska, úřady mu odebraly pas

Na letišti Navalnému odebrali pas „za účelem zvláštní kontroly“.Video: AP

 

Reklama

Hlasitý kritik ruské vlády Alexej Navalnyj nemohl vycestovat z Ruska. Brání mu v tom prý ruské úřady. Fotku s oznámením politik sdílel na sociální síti.

Článek

Vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj dnes oznámil, že mu ruské úřady brání vycestovat ze země. Politik měl dnes namířeno do Štrasburku, kde si měl vyslechnout rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) k jeho případu, napsala agentura TASS.

„Přijel jsem na letiště – jedu na oznámení rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva v souvislosti s mým případem – na pasové kontrole mi ‚za účelem zvláštní kontroly‘ odebrali pas. Sedím za červeným pásem ve společnosti dalších obzvláště nebezpečných (osob). Čekám,“ napsal dnes Navalnyj na svém Instagramu.

Letištní úřady následně s odvoláním na rozhodnutí ruských soudů oznámily, že politik nemá oprávnění k cestě do zahraničí. Důvod zákazu se v oficiálním oznámení neuvádí. Justiční orgány se zatím k rozhodnutí nevyjádřily. Navalnyj přitom upozornil, že naposledy vyjel do zahraničí před dvěma týdny.

Ruský disident v posledních měsících strávil opakovaně několik dní za mřížemi. V září ho ihned po odpykání 30 dní ve vězení za plánování nepovolené lednové demonstrace proti prezidentovi Vladimiru Putinovi znovu zadrželi; soud mu udělil trest dalších 20 dnů ve vězení za rušení veřejného pořádku.

ESLP má ve čtvrtek vynést rozhodnutí ke stížnosti Navalného na ruské úřady v souvislosti s opakovaným zatčením politika na různých veřejných akcích a na následná trestní stíhání.

Reklama

Doporučované